Saturday, June 22, 2013

Korean Red Pepper Paste - Gochujang (고추장)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Hai, apa khabar semua? Hari ini sekolah ganti. Jadi saya tinggalkan CTS dengan n3 autopublish. Saya dedikasikan buah tangan kali ini buat semua penggemar drama Korea dan masakan Korea tentunya. Rasanya ramai dari kita yang memasang angan-angan untuk menjejakkan kaki ke Korea. Saya sendiri pun hanya mampu menyulam mimpi kerana realitinya masih jauh lagi.

Buat penggemar makanan Korea, gochujang adalah sesuatu yang patut dipelajari penghasilannya.Ia banyak digunakan dalam kebanyakan masakan Korea. Jika mahu beli yang dah siap, kita was-was sama ada ianya halal atau tidak. Dan alternatif terbaik adalah cuba menghasilkannya sendiri. Rasanya mungkin tidak sama tetapi hampir serupa.

Kebetulan saya menjumpai satu blog yang sangat menyukai segalanya tentang Korea yang mana beliau ada berkongsikan cara membuat gochujang. Saya cuba buat dan rasanya tak la pelik sangat. Daripada dua adunan yang saya buat, dapatlah saya gunakan dua kali untuk membuat masakan Korea yang lain. Jadi saya kongsikan di sini pula jika ada yang ingin mencuba.




KOREAN RED PEPPER PASTE - GOCHUJANG (고추장
Resepi : Myilgi

Bahan- bahan 
1 tbs tauchu 
2 ts serbuk cili ( kalau nak pedas, lebihkan)
1 ts gula
sedikit air

Cara- cara
1. Lumatkan tauchu dan tapis untuk mendapatkan tekstur yang halus.
2. Masukkan serbuk cili dan gula.
3. Gaul sehingga sebati. Kalau masin sangat tambah gula.
4. Tambah air sedikit untuk dapatkan rupa macam sos.
 
********** (^__^) ********** 
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~

5 comments:

  1. assalamualaikum..

    boleh x share apa menu-menu lain yang boleh dihasilkan dari penggunaan gochujang ni?...thanks..;)

    ReplyDelete
  2. Assalam... Saya nk tnya... Time mencampurkan semua bahan-bahan tu... Kita buat tanpa api atau dengan menggunakan api.... Thanks for share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu x slap sye tanpa api, tpi ikut masing2 nk msak dulu or x. tpi yg ori mmg x masak

      Delete
  3. Taucu tu apa yek? Sy xprnh dgr sblm ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang soya masin (taucu)

      Delete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]