SAMBAL
SOTONG KEMBANG BERKACANG
Resepi: Pak Engku
Resepi: Pak Engku
Sumber : Masam Manis
Bahan2
1 kg
sotong kembang
Bahan kisar
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang putih
2 inci halia
15 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
3 camca besar puri tomato - ita gantikan dgn tomato buah yg dicincang
2 camca besar sos cili
1 ketul gula Melaka
2 biji bawang besar - hiris bulat
100 gm kacang tanah - disangai kisar kasar
100 ml air
300 ml minyak masak
garam secukup rasa
2 camca besar sos cili
1 ketul gula Melaka
2 biji bawang besar - hiris bulat
100 gm kacang tanah - disangai kisar kasar
100 ml air
300 ml minyak masak
garam secukup rasa
Cara Menyediakannya
1. Sotong kembang dipotong 4 cm. Kemudian dicuci bersih.
2. Panaskan minyak masak & tumiskan bahan kisar hingga naik bau & pecah minyak.
3. Kemudian masukkan
puri tomato dan sos cili. Masak lagi hingga kuah sedikit pekat. Masukkan gula
melaka, garam dan air biar kuah didih dan gula larut. Rasa kan garam nyer.
Masukkan sotong dan biar hingga kuah sedikit pekat dan sotong masak.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacang. Kacau seketika & siap untuk dihidangkan.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacang. Kacau seketika & siap untuk dihidangkan.
salam cheqsu
ReplyDeletesedapnya lama akak tak buat sambal sotong berkacang ni boleh try ada sekor lagi sotong kat dlm esbok tu makan dgn nasi goreng pun sodap
assalamualaikum...
ReplyDeleteamboi cheqsu... sedapnya sambal kacang sotong kembang ni.. nak2 rebus kangkung kasi campur skali.. perghhhhhh.. sedap tullll!!!!!
Salam ziarah cheqsu, sotong kembang tu yg mana ek hihihi..
ReplyDelete