Adessss... lama jugak tak berupload blog ni. Bermula dengan kesibukan di sekolah, tambah dengan tak ada elektrik dan line broadband yang ngok ngek, memang down mood nak berblog. Cuma nengok-nengok gitew ajelah, tak menyempat nak komen. Jadi hari ni cheq sue nak share hasil yang dibuat pada minggu lepas. Dah lama jugak sebenarnya nak membuat tart kelapa nestum ni, sebab tengak bahan-bahan dan caranya senang aje. Penggunaan nestum di dalam shellnya menambahkan lagi uniknya tart ni. Baunya pun memang wangi dengan aroma kelapa. Cuma cheq sue tambahkan sedikit choc rice untuk kasi naik seri sikit.
TART KELAPA NESTUM
Resepi : daunpandan @ MyR
Bahan-bahan ( 50 biji(ikut saiz) )
*2 cawan kelapa parut kering
*1/2 cawan susu pekat manis
*1/4 cawan gula
*1 camca besar majerin
*1camca besar mentega
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung beras
1 cawan nestum
160 gm mentega
1/4 cawan gula halus
1 biji telur
1 camca teh esen vanilla
Cara-cara
Gaul semua bahan bertanda *
(untuk inti)hingga sebati dan tepikan.
Ayak kedua jenis tepung dan campur dengan nestum.
Krim mentega dan gula hingga sebati.Masukkan esen vanilla
dan telur,pukul hingga sebati.
Masukkan campuran tepung dan gaul jadi doh.
Canai setebal 5 mm dan terap dengan acuan bulat
bergerigi.Letak dalam acuan tart dan rapikan.
Letak anggaran 1 sudu inti kelapa tadi (tak perlu
padatkan).Bakar dgn suhu 180'C selama 10 minit atau hingga masak.
kalau dah 10/10 tu maknanya memang dah habislah ni ye Cheq Sue...
ReplyDeleteassalam cheq sue..dah confirm sedap ni..teruja acik tengok
ReplyDeletesalam cheqsu
ReplyDeleteboleh ambik resepi utk raya haji nnti psti sedap ni..
Assalamualaikum...
ReplyDeletesaya follower cheSu ke 578.. :)
Wow.. sedapnya... boleh amik resepi ni..