Monday, February 25, 2013

Apam Gula Hangus

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Apa khabar semuanya kawan2ku pada hari Isnin ni. Selamat berkerja, jangan ada Monday Blues okay. Cheq sue tak tahulah, hari ni hari pertama memulakan kelas Pendidikan Moral di tingkatan 5 pula setelah pertukaran jadual kali yang ketiga. Harapnya tak adalah sebarang kejadian yang tidak diingini. Dalam debar sebenarnya cheq sue mengharapkan segalanya akan berjalan lancar. InsyaAllah...aminnnnn.


Berbalik pada resepi apam gula hangus ni, ianya merupakan juadah pertama yang disediakan setelah balik dari cuti tahun baru cina. Dah selalu juga lihat resepinya di My Resepi, tetapi baru ni jelah dapat mencuba. Serius, senang dan menjadi. Memang korang kena cuba buat jugak. Errrr, ke cheq sue aje yang baru buat, korang dah buat lama dah ya?
 

Untuk resepi ni cheq sue hanya buat setengah adunan sahaja dan dapat dalam 12 biji acuan perahu. Memang besar gedabak la apam tu, tambah2 ianya memang gebu tahap span. Cuma, dengan resepi separuh tu cheq sue kurangkan lagi kuantiti gulanya, yang mana ini mengurangkan sedikit rasa manis apam tu. Biasalah apam gula hangus ni kita nak makan manis2 sikit kan... Tak apalah, baru pertama kali kan, next time boleh baiki lagi.

Cuma satu je yang tak puas hati, permukaan apam ni menggerutu sikit. Nak kata termasuk air kukusan, dah bungkus penutup dengan tuala. Kalau nak buat untuk tempahan, tak sedap la orang tengok tak lawa. Tapi bila tengok dekat laporan di MyR tu ada banyak jugak yang jadi menggerutu macam yang cheq sue buat ni. Perghhhh...ayat tak menahan weh! Walau apapun, terima kasih pada yang berkongsi resepi ni.

~ Wassalam ~

APAM GULA HANGUS
Resepi : hazz_63@MyR

Bahan-bahan (untuk sekeluarga)
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

4 comments:

  1. bahannya takde rumit mana klu ditengok dari resepi tu cheq sue
    tapi kami kalau kuih kukus ni memang totally hands up la
    cannot gi
    try la lagu mana
    unless klu mgm betul2 tingin nk mkn
    barulah gigih belajo
    apepun..
    cantik gebu kuih apam tu

    ReplyDelete
  2. sedapnya kuih apam tu....pagi2 ni dah rasa lapar dah...=D

    ReplyDelete
  3. Lama dah x buat apam nie.....sedap tu mkn ngan kopi o....

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..Ini antara resipi terwal yang pernah saya cuba masa mula2 berjinak ngan MyR dulu-dulu

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]