SUP CENDAWAN TELUR PUYUH
Resepi : Che Mat @ DTS
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 - 20 biji telur puyuh, rebus dan kupas
kulitnya, cuci dan toskan
150 gram cendawan pilihan anda
1 kiub ayam Maggi
1 batang leek, kerat pendek dan rendam
1/2 cekak soohoon, kerat pendek dan rendam
Air secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasa
BAHAN HIRIS HALUS :-)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia muda (atau halia biasa)
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis
bahan hiris hingga harum, tuang air secukupnya (anggaran 4 cawan). Kacau dan
bila mendidih, masukkan telur puyuh, kiub pati ayam dan leek (toskan). Masak
sekejap.
Masukkan soo hoon, tambah serbuk lada hitam dan
juga garam secukup rasa. Kacau dan bila mendidih, masukkan cendawan. Masak
sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan
bawang goreng sebelum dihidangkan
tukar blog title ke...ingat blog siapa tadi...sedap nya sop ni.
ReplyDeletesedapnya hirup sup....nyam2x
ReplyDeleteAkak pun suka buat sup cendawan tiram ni. memang sedap meratah je.
ReplyDeleteBestnya dpt hirup sup waktu dlm kesejukkan ni ^^
ReplyDeleteSedapnya hirup sup time sejuk2 gini Sue...
ReplyDelete