Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Sebenarnya, bila buat sesuatu, kek terutamanya, memang agak menakutkan apabila adunannya memerlukan kita membuat meringue. Nak buat macam mana, selalu aje kek sebegitu kurang menjadi. Tapi untuk resepi ni memang tawakkal lah. Dulu dah pernah buat sekali dan hasilnya agak kurang memuaskan walaupun masih boleh di makan.
Alhamdulillah untuk kali ini kejadiannya agak memuaskan. Walaupun kek yang terhasil agak rendah kerana menggunakan loyang saiz 9. Ingatkan kek ni naik tak hengat, rupanya naik gitu2 aje, macam segan-segan. Eh, bukannya tak jadi. Keknya jadi, ringan, gebu dan moist aje. Kalau kata nak buat untuk makan-makan sendiri, memang berbaloi buat. Mungkin hasilnya tak la sama macam cheesecake yang guna Philadelphia, tapi yang ini pun sudah cukup memuaskan hati. Tq pada yang berkongsi resepi, yang banyak membantu dan menghilangkan kempunan di hati.
~ Wassalam ~
SLICE CHEESE CAKE
Resepi : Ros(Onigiri)@MyResipi
4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila
Resepi : Ros(Onigiri)@MyResipi
4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila
potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi
Naaaak...!!
ReplyDeleteLiza pun dah buat kek ni, anak2 mmg suka....
ReplyDeletesedapnya......hari tu beli share 2 orang pun tak habis...hehe
ReplyDeletehmmm.. bestnyer kalau dapat minum petang ni dengan blueberry cheese cake ni..
ReplyDeleteaduhh terliurrrr sangat tengok cheese cake tu lah lapar lah pulak ni
ReplyDelete