AYAM PONGTEH
Resepi : Che Mat @ DTS
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam, kerat 7 - 8 bahagian, cuci bersih dan toskan
10 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cawan pes taucho (mat guna tauco biji2 dan mat lumatkan sedikit)
8 kuntum cendawan shittake segar, rendam
2 biji kentang, kupas, potong 4 setiap 1, rendam
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar kicap cair atau secukup rasa
Gula secukup rasa
Cili merah dan hijau, dipatah2
Hirisan daun sup, untuk hiasan
1/2 ekor ayam, kerat 7 - 8 bahagian, cuci bersih dan toskan
10 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cawan pes taucho (mat guna tauco biji2 dan mat lumatkan sedikit)
8 kuntum cendawan shittake segar, rendam
2 biji kentang, kupas, potong 4 setiap 1, rendam
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar kicap cair atau secukup rasa
Gula secukup rasa
Cili merah dan hijau, dipatah2
Hirisan daun sup, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar
halus hingga harum, masukkan taucho, kacau dan masak hingga terbit minyak, guna
api kecil dan kacau selalu. Masukkan ayam, gaul hingga mesra dan biar ayam
kecut. Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
Masukkan kentang (toskan), tambah kicap pekat
dan kicap cair (sedikit dahulu). Kacau dan biar mendidih dengan api sederhana
hingga kentang 1/2 empuk. Tambah cendawan shittake (tos dan perah). Masak lagi
hingga kentang empuk.
Tambah sedikit gula dan masak hingga kuah pekat
sedikit. Rasa dan jika kurang masin, boleh tambah lagi kicap cair. Masak
sekejap dan boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup dan cili merah dan hijau
yang dipatah2kan. Hidang bersama nasi hangat dan sambal belacan...
Slmt bercuti cheq Sue.seronok balik kg berkumpul keluarga.
ReplyDeletetakziah juga buat famili kakak Cheq Sue. moga rohnya dicucuri rahmat.
Ayam pong teh...belum pernah mkn lagi...letak taucu rupanya.
re;biasa kalau org Kelate suka tapai kan...tp tapai ubi kayu mmg sedap digoreng....
Salam cheq sue. Pernah teringin nak buat ayam pongteh tapi bahan tak pernah cukup.. alasan.
ReplyDeleteSedap nampaknya. apalagi bila dimasak dalam periuk tanah.