Monday, September 2, 2013

Ikan Dalam Taman @ Pla Lui Suan

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Apa khabar semuanya hari ini? Dua hari tak ada khabar berita kan... Nak menengok blog kengkawan pun tak berkesempatan. Alkisahnya saya balik ke kampung...tak bawa balik lappy. Tengok gitu-gitu through phone aje lah. Sekarang ni dekat kg tengah musim buah. Setakat rambutan, duku, dokong dan durian tu semua ada keliling rumah. Memang makan tak hengatlah sampai badan pun dah seram sejuk dek sakit urat. Masa ni la sesuai sangat nak balik kampung sambil menengok mak dan ayah. T_T

Berbalik pada n3 hari ni, saya buat minggu lepas sebenarnya. Beli ikan talapia sebesar tiga jari...satu dah buat kheng som / asam pedas Thai, satu lagi di buat pulak ikan dalam taman a.k.a pla lui suan. Ini merupakan masakan Thai yang saya dapat dari blog Kak Nor yang mana beliau memperolehinya daripada buku masakan Thai.


Kalau tengokkan ikan saya ni, bukan kata ikan dalam taman, tapi dah boleh kata ikan dalam semak, sebab banyak sangat pulak dah benda-benda kat atasnya tu. Iyalah kan, saya buat ni lebih pada agak2 saja segala bahan-bahannya. Berdasarkan resepi ni juga saya buat sedikit ubahsuai kerana ada benda yang saya tak ada, jadi saya gantikan. Contohnya seperti pes cili sangai tu, dah pernah sekali buat dulu. Untuk kali ni saya tak buat dan digantikan dengan Thai dipping sauce.

Untuk kelainan masakan ikan, saya syorkan kawan2 cuba resepi ni. Selain mudah, ianya sangat sedap dan aromanya sangat menyelerakan. Saya pun insyaAllah akan membuatnya semula. TQ Kak Nor yang berkongsi resepi ni...



IKAN DALAM TAMAN @ PLA LUI SUAN
Resepi : Buku Masakan Thai

Sumber : Kak Nor

1 ekor ikan siakap saya guna ikan talapia
¼ cawan tepung gandum

Bersihkan ikan dan kelar sedikit
Lumur dengan sedikit garap. Perap sebentar
Salut ke dalam tepung dan goring hingga garing.
Letakkan ke dalam pinggan

Bahan-bahan  Sos :
1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
3 batang serai
3 - 5 biji cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai saya ganti dengan Dipping For Chicken Mae Pranom

Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
Boleh la dihidangkan..

3 comments:

  1. salam cheq sue..

    wah, Nampak menarik la ikan dalam taman ni..

    ReplyDelete
  2. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Sesuai sgt mkn tengahari di dlm taman ni ehe.. akak tengok dah tergoda kena try ni ;)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]