Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Nampaknya blog CTS sepi sekali lagi. Hujung minggu lalu saya tak sempat keluarkan n3 kerana tuntutan masa yang tidak mengizinkan. Lagi pula boleh tahan sibuk menyemak kertas peperiksaan. Dan hari ni meskipun agak lewat... ingin saya kongsikan satu resepi yang saya dah cuba baru2 ini.
Saya memang suka makan nasi tumis. Kalau ada nasi yang agak pelik namanya, sedap rasanya memang saya teruja nak mencuba. Pada saya tak rugi kita cuba, kerana pada akhirnya kita juga yang akan merasa nikmatnya sesuatu makanan itu. Mungkin secara lahirnya memasak @ menanak nasi adalah satu proses biasa, tetapi kadang kala kandungan bahan yang digunakan akan menentukan nasi itu sedap atau tidak.
Seperti juga nasi harissa ni, memang rasanya seunik nama. Saya dah lama nak mencuba tetapi asyik tertangguh sehari ke sehari. Iyalah, kadang2 semangat tu ada tapi bila fikirkan saya nak kena makan 2 / 3 kali benda yang sama, saya biarkan dulu.
Namun disebabkan hendak menghabiskan stok ayam, saya buat jugak nasi ni sebagai gandingan kepada ayam palembang yang insyaAllah saya akan kongsikan dalam n3 akan datang. Masa masak memang dah semerbak baunya. Bila makan saya mendapati keunikan nasi ini adalah pada bau jintan dan ketumbar. Tak tahulah kalau saya termasuk jintan tu dengan agak banyak, tetapi rasanya sedap. Walaupun kena makan 3 kali untuk menghabiskan nasi yang saya tanak sebanyak secawan tu...tak ada masalah T_T...
Terima kasih pada semua yang berkongsikan resepi menarik ni. Kawan2 yang belum buat boleh la cuba bagaimana rasanya. Saya copy semula resepi di sini untuk rujukan akan datang.
Nampaknya blog CTS sepi sekali lagi. Hujung minggu lalu saya tak sempat keluarkan n3 kerana tuntutan masa yang tidak mengizinkan. Lagi pula boleh tahan sibuk menyemak kertas peperiksaan. Dan hari ni meskipun agak lewat... ingin saya kongsikan satu resepi yang saya dah cuba baru2 ini.
Saya memang suka makan nasi tumis. Kalau ada nasi yang agak pelik namanya, sedap rasanya memang saya teruja nak mencuba. Pada saya tak rugi kita cuba, kerana pada akhirnya kita juga yang akan merasa nikmatnya sesuatu makanan itu. Mungkin secara lahirnya memasak @ menanak nasi adalah satu proses biasa, tetapi kadang kala kandungan bahan yang digunakan akan menentukan nasi itu sedap atau tidak.
Seperti juga nasi harissa ni, memang rasanya seunik nama. Saya dah lama nak mencuba tetapi asyik tertangguh sehari ke sehari. Iyalah, kadang2 semangat tu ada tapi bila fikirkan saya nak kena makan 2 / 3 kali benda yang sama, saya biarkan dulu.
Namun disebabkan hendak menghabiskan stok ayam, saya buat jugak nasi ni sebagai gandingan kepada ayam palembang yang insyaAllah saya akan kongsikan dalam n3 akan datang. Masa masak memang dah semerbak baunya. Bila makan saya mendapati keunikan nasi ini adalah pada bau jintan dan ketumbar. Tak tahulah kalau saya termasuk jintan tu dengan agak banyak, tetapi rasanya sedap. Walaupun kena makan 3 kali untuk menghabiskan nasi yang saya tanak sebanyak secawan tu...tak ada masalah T_T...
Terima kasih pada semua yang berkongsikan resepi menarik ni. Kawan2 yang belum buat boleh la cuba bagaimana rasanya. Saya copy semula resepi di sini untuk rujukan akan datang.
NASI HARISSA
air ikut padat beras dan lebihkan 100ml 3 labu bawang besar - dihiris
500g lobak merah/karot - diparut kasar
3 ikat daun ketumbar - ambil akarnya, dibersihkan dan kisar bersama 5 batang cili hijau
2 jari kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
10biji buah pelaga
garam secukup rasa
bawang goreng
daun ketumbar
minyak atau mentega untuk menumis
Bahan2 kisar :
Sumber : kaknor (resepi Noreen - xde link)
air ikut padat beras dan lebihkan 100ml 3 labu bawang besar - dihiris
500g lobak merah/karot - diparut kasar
3 ikat daun ketumbar - ambil akarnya, dibersihkan dan kisar bersama 5 batang cili hijau
2 jari kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
10biji buah pelaga
garam secukup rasa
bawang goreng
daun ketumbar
minyak atau mentega untuk menumis
Bahan2 kisar :
1 sudu kecil jintan halus - guna jintan putih+ jintan manis
3cm halia
10 ulas bawang putih
1sk serbuk ketumbar- tun tambah sbb xde daun ketumbar saya tak masukkan
1sk serbuk ketumbar- tun tambah sbb xde daun ketumbar saya tak masukkan
Cara:
1. Beras dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian gaulkan dengan lobak merah dan tos hingga kering
2. Panaskan minyak dengan api kecil dan tumis bawang besar hingga layu
3. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. Kacau sehingga naik bau - tun tumis sekali dgn bahan kisar
4. Masukkan lada hijau yang dikisar dengan akar ketumbar tadi. Tumis sehingga garing
5. Masukkan air dan garam secukup rasa
6. Apabila mendidih, masukkan beras yang digaul dengan lobak, lalu tanak hingga masak.Boleh juga dialihkan ke dalam rice cooker dan masak seperti nasi biasa.
7. Setelah masak, masukkan daun ketumbar yang dipetik-petik dan bawang goreng. Tutup periuk rapat-rapat. Setelah beberapa minit, kacau dan biarkan masak sepenuhnya. Hidangkan dengan lauk-pauk yang lain
kak sueee.. dh boleh komen la kat siniiii.. suke! suke! hihi...
ReplyDeleteayam palembang mcm x penah try lg laa.. blh la menerai pasni.