Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Nampaknya masih juga kena keluarkan n3 tertunggak. Sekarang ni payah sikit nk dapat n3 fresh. Tak menyempat rasanya nk mengadap lappy lelama dek kerana komitmen yang sangat diperlukan dalam pekerjaan yang lain. Saya harap kawan2 boleh faham la ya!
Berbalik pada n3 kali ini saya buat setelah 2 3 kali dok tengok roti jala yang dibuat oleh Kak Yatie. Kebetulan pula saya memang dah lama nak makan roti jala. Dan kebetulan pula lagi ada bahan2 untuk membuat kari ayam yang mudah2.
Daripada adunan yang dinyatakan, saya hanya buat separuh saja. Dapat agak banyak, boleh la makan 2 3 kali dan boleh bawa bekal ke sekolah juga. Seperti selalu..saya menggunakan acuan muncung 3 untuk menjala dengan menggandingkan warna hijau dan kuning.
Untuk roti jala tu, agak suram sikit gandingan warnanya. Rasa macam dah letak banyak tapi masih tak terang. Tak ngapelah... ♥
Untuk karinya pula saya buat ikut suka aje... guna apa yang ada je. Karinya lebih banyak air dari santan. Yang penting dapat masuk tekak dan menepati citarasa.
TQ pada Kak Madihaa dan Kak Yatie yang berkongsikan resepi ni.
ROTI JALA
Resepi : Kak Madihaa
Sumber : Kak Yatie
Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 ½ cawan air
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
1 sudu kecil rata garam
sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)
3 ½ cawan air
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
1 sudu kecil rata garam
sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)
Cara2nya
Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan.
Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda.
Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada marjerin dlm adunan... jika guna non stick pan lagi senang )
Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan.. mesti sentiasa dikacau2 adunan terlebih dahulu supaya adunan sebati semula daripada proses mendapan.
Hidangkan samada bersama kuah kari, rendang, serawa durian atau apa2 saja kuah kegemaran anda.
KARI AYAM CACA MARBA
Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :
Semangkuk kecil ayam (cincang saiz kecil)
1/2 bji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 sb serbuk kari - saya guna serbuk kari ikan
1 sk serbuk cili
1/2 kotak santan
1 cawan air
1 biji ubi kentang - belah 8
2 tangkai daun kari
Rempah empat sekawan - agak-agaklah
Gula garam secukupnya
Cara membuatnya :
Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bawang yang dicincang. Setelah agak layu masukkan daun kari, rempah kari dan serbuk cili. Tumis hingga garing
Masukkan ayam. Tambah air dan ubi kentang. Masak hingga ayam dan kentang empuk. Kalau kentang kecil boleh masukkan lambat sikit.
Bila sudah mendidih masukkan santan, kacau hingga rata.
Perasakan dengan garam dan gula. Manis sikit pun tak apa.
Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda.
Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada marjerin dlm adunan... jika guna non stick pan lagi senang )
Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan.. mesti sentiasa dikacau2 adunan terlebih dahulu supaya adunan sebati semula daripada proses mendapan.
Hidangkan samada bersama kuah kari, rendang, serawa durian atau apa2 saja kuah kegemaran anda.
KARI AYAM CACA MARBA
Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :
Semangkuk kecil ayam (cincang saiz kecil)
1/2 bji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 sb serbuk kari - saya guna serbuk kari ikan
1 sk serbuk cili
1/2 kotak santan
1 cawan air
1 biji ubi kentang - belah 8
2 tangkai daun kari
Rempah empat sekawan - agak-agaklah
Gula garam secukupnya
Cara membuatnya :
Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bawang yang dicincang. Setelah agak layu masukkan daun kari, rempah kari dan serbuk cili. Tumis hingga garing
Masukkan ayam. Tambah air dan ubi kentang. Masak hingga ayam dan kentang empuk. Kalau kentang kecil boleh masukkan lambat sikit.
Bila sudah mendidih masukkan santan, kacau hingga rata.
Perasakan dengan garam dan gula. Manis sikit pun tak apa.
Wow! nk tebar jala kat sini lah... mengancam..!!!
ReplyDeleteperghhh, nak tumpang mkn kompem dah habis kan, liza pun dah lama tak menjala....
ReplyDelete