Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Agak lama jugak saya tak makan pulut. Lepas insiden bahu sakit dulu, memang saya tahan je, kalau ikut hati memang suka pulut ni... Agak-agak dah tak berapa sakit, saya buatlah baru-baru ni pulut mangga. Kebetulan bawa mangga lemak dari kampung. Pulut mangga ni yang sebenarnya dah lama saya nak cuba cuma bila berkesempatan ni baru boleh rasa. Saya buat sekali makan saja, pulut dalam 1/2 cawan dan mangga sebiji.
Pertama kali rasa, pulut memang sedap. Dengan rasa lemak masin pulut dan kuah, pastu dicicip pulak dengan masam manis mangga, eh sedap tau. Berbeza sikit la dengan pulut durian tetapi masih dalam anak-beranak jugak. Cuma takleh nak makan banyak, rasa jugak muak sesikit walaupun saya hanya guna santan cair. Untuk buat pulut ni saya hanya guna santan kotak ya, Alhamdulillah takde berbau tengik.
Kalau ada yang nak cuba, ada saya copy resepinya di bawah...
Kalau ada yang nak cuba, ada saya copy resepinya di bawah...
PULUT MANGGA
(KHAO NIAW MA MUANG )
Resepi : yukoazumi@myresipi
Bahan-bahan (
3- 4 org makan )
2 cawan beras
pulut (seeloknya pulut susu) rendam 2 jam
1 1/2 cawan
santan
1/4 sudu
kecil garam
1 sudu kecil
tepung jagung
2 helai daun
pandan (disimpulkan)
3 sudu makan
gula pasir
mangga yg
masak ranum secukupnya
Cara-cara
Panaskan
pengukus terlebih dahulu, kukus beras pulut hingga setengah masak, kemudian
masukkan 1/2 cawan santan yg telah dicampur dengan garam. Letak daun pandan
sekali dan kukus pulut sehingga masak.
Untuk kuahnya
:
Baki 1 cawan
santan tadi dimasak bersama daun pandan, gula pasir. Bila agak mendidih
masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.bila agak pekat tutup
api.
Sendukkan pulut
ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan
mangga. Selamat mencuba!
sedapnyerrr....
ReplyDeleteAda guna tepung jagung..
ReplyDeleteSalam CheqSue..Tak pernah try.. :)
ReplyDeleteSedap..,,,
ReplyDeleteSedap..,,,
ReplyDelete