Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Bila je hari Isnin, memang ada rasa blues sikit-sikit, tapi nak kena gagahkan diri jugak siapkan mana yang perlu. Hari Khamis ni dah mula peperiksaan pertengahan tahun, agak pening sikit sebab peperiksaan bersama. Jadual sampai 3 kali kena pinda, nak kena fit dengan masa kita, nak kena buat untuk semua tingkatan adeshhhhh mau retak sebelah kepala ni. Nasib baiklah dah memang pakar ye dak? Dalam bidang kita katakan...
Apapun itulah katanya kerja. Kalau ada kerja yang dok saja pastu dapat duit semua pun nak kan..
Oklah...asyik membebel je, keluar satu n3 ringkas. Ni yang saya buat untuk bekal bulan lepas, buat simple2 je, semua bahan untuk kuah saya lebur je dalam periuk. Ni sekali makan je. Puncanya bila tengok Tun Telani buat.... asyik tergoda aje. Kebetulan memang ada bahan, tapi yang tensennya dah termasam pulak benda2 tu walaupun masih dalam bungkusan dan di simpan dalam peti sejuk.
Seperti Tun, saya biasa jugak menggunakan resepi ni kalau nak buat YTF, cuma kali ni saya masukkan belacan. Memang semerbak la, dengan lalat2 sekali pun datang.
Oklah...lepak2 la dulu ya... Saya nak balik dulu
10 tangkai cili
kering - tun guna 3 sb cili giling
gula melaka atau
kurozato - yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah
dihancurkan
bijan goreng
gula(kalau kurang
manis) - Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun tak
letak
letak
1 s.k garam
3 cm belacan- Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering
yg dah digoreng td
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air - yg ni
terpulang
sedikit ajinomoto - tun tak letak
1 sk sos tiram - tun tambah
1 sb kicap manis- tun tambah
Cara-cara
Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga
garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit
air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2
lain.
panaskan air
bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
setelah mendidih,
masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam,
ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan
goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain
Nampak sedap tu cheq sue .. hendak juga akak mencubannya nanti :)
ReplyDeleteyummy!
ReplyDeletenk try gak.. :)
tau makan je tatau buat
ReplyDeleteayok sedapnyer... tgk time pose2 gini mmg mencabar sungguh lahai
ReplyDeleteLain kali buat lg..ajak la aku tumpang sekaki..hihihi
ReplyDeleteWaaa resipi yong tau fu memang terbaik la :D
ReplyDeleteBoleh try lepas ni huhuuu...