Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Annyong....Eh tetiba keluar ayat Korea pulak ya.
Hadui daebak betul resepi ni. Sesekali tukar selera, memang maveless. Nak menunggu dapat makan Korean food dekat Korea, lambat lagi kan. Jadi buat2 la sendiri dulu.
Selalunya bila ada stok ayam di rumah, memang blur nak masak apa. Kalau tak tomyam, masak merah... sampai saya sendiri dah rasa jemu. Yang nak makan pun diri sendiri je jadi nak masak memang kena cukup2 je supaya tak membazir.
Selalunya bila ada stok ayam di rumah, memang blur nak masak apa. Kalau tak tomyam, masak merah... sampai saya sendiri dah rasa jemu. Yang nak makan pun diri sendiri je jadi nak masak memang kena cukup2 je supaya tak membazir.
Kebetulan sebelum cuti sekolah baru ni masih ada dua ketul ayam, dan saya cincang kecik2. Cukuplah untuk saya makan sendiri. Masa surf dapur blogger, mata tertangkap pulak dengan resepi dari Koreanbapsang, yang memang menjadi rujukan saya jika mahu masak ala-ala Korea. Kebetulan tuan tanahnya baru saja upkan resepi pasal sweet crispy chicken / dakgangjeong. Haaaaa, harus la saya cuba sebab semua bahan dah ada.
Cuma harus diingat, bila kita masak ni tak semestinya guna semua bahan yang diberitahu, mungkin ada yang tidak halal, jadi pandai2 la kita ejas. Macam resepi ni, ada digunakan mirin, itu tak hahal tau. Jadi untuk sos tu saya ejas sos sedia ada dan jadilah resepi Korea tapi bercitarasa Malaysia. Ala2 fushion sikit.
Serius saya bagitahu, hasilnya memang superb! Memang sedap. Agaknya sebab ayam direndam dalam susu, rasanya agak lembut dah penuh dengan perisa. Kalau tak buat dengan resepi ni, saya kira boleh juga menggunakan ayam segera dan disalut dengan sos.
Nanti kalau ada masa tu, boleh la cuba. 10 over 10...
DAKGANGJEONG (SWEET CRISPY CHICKEN)
Recipe : Koreanbapsang
Ingredients:
1 pound boneless, skinless chicken thigh and/or breast
1/2 cup milk (optional)
1/4 teaspoon salt
pinch pepper
1/2 teaspoon minced garlic
1/2 teaspoon minced ginger
1 tablespoon rice wine (if not using milk) saya guna bancuhan air susu tepung
pinch pepper
1/2 teaspoon minced garlic
1/2 teaspoon minced ginger
1 tablespoon rice wine (if not using milk) saya guna bancuhan air susu tepung
1/3 cup potato starch (or corn starch) saya guna tepung jagung
oil for deep frying
Sauce:
1 tablespoon soy sauce
3 tablespoons rice wine (or mirin)
2 tablespoons apple cider vinegar (or rice wine vinegar)
1 tablespoon gochujang (Korean red chili pepper paste)
3 tablespoons honey (or corn or rice syrup)
2 teaspoons sesame oil
2 tablespoons brown sugar
1 teaspoon minced garlic
1 teaspoon grated ginger
pinch pepper
1 tablespoon soy sauce
3 tablespoons rice wine (or mirin)
2 tablespoons apple cider vinegar (or rice wine vinegar)
1 tablespoon gochujang (Korean red chili pepper paste)
3 tablespoons honey (or corn or rice syrup)
2 teaspoons sesame oil
2 tablespoons brown sugar
1 teaspoon minced garlic
1 teaspoon grated ginger
pinch pepper
untuk sos ni saya guna sos pencicah + madu + serbuk halia + cilli flakes
- panaskan atas api sekejap dan sejukkan sebelum digaul denga ayam yang dah siap goreng
1 to 2 tablespoons coarsely chopped peanuts (or
almonds) for garnish
Soak the chicken pieces in milk for at least 2
hours in the fridge. This step is optional.
Drain thoroughly. Remove any visible fat. Cut
the chicken into bite sized pieces. Mix with the salt, pepper, rice wine (if
you didn’t use milk) garlic, and ginger. Let it stand for 20 to 30 minutes.
In a pan, add all the sauce ingredients, and
stir well. Bring it to a boil. When it starts to bubble, reduce the heat to
medium low, and simmer until it thickens slightly, about 3 to 4 minutes. Turn
the heat off.
Add the potato (or corn) starch to the chicken,
and mix well to coat evenly.
Add about 1 inch of oil to a heavy bottom pan.
When the oil is sufficiently hot (350°F or
starts smoking), drop the
chicken pieces in one at a time. Fry them in two batches. Overcrowding will
drop the oil temperature too quickly. Cook until light golden brown, 1 to 2
minutes. Remove and set them on a wire rack or a paper towel-lined
plate.
Reheat the oil to 350°F. Deep fry again until golden brown, about 30 to
40 seconds. You can do the second frying in one batch.
Heat the sauce over medium low heat. Add the
chicken and stir well until the chicken pieces are evenly coated.
amboih2 asik bg resepi makanan korea je ek... tp terliur lah tgk ayam goreng nih
ReplyDeleteNampak sedap jer.... tingin jugak nak mencube
ReplyDeletemacam best la menu korea tu cheq sue..
ReplyDelete10 over 10 katanya mestilsh marvelous. Cheq sue masak semua sedap tp bila try buat sendiri x menjadi. Nk order boleh? :-)
ReplyDelete