Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Menu ni walaupun ringkas tetapi sangat memuaskan hati. Dua tahun di Johor, menu ni banyak dihidangkan semasa makan tengah hari atau makan malam. Saya secara jujurnya memang menggemari masakan sebegini jika dibandingkan dengan masak kicap biasa. Aroma rempah 3 beradik yang digunakan serta tumisan cili giling menambahkan lagi kick masakan ni.
Bila beli ayam, saya memang dah set untuk buat masakan ni. Cuma versi saya mestilah berkuah sedikit sebab nak panaskan banyak kali... Lagi pula saya dah tak perlu masak lauk lain dah... Cili kering yang sya guna tu jenis besar yang dibeli di Kelantan, maksudnya tak berapa pedas serta warna yang lebih gelap. Sebab tu la kalau tengok hasil kejadian ayam masak kicap pedas saya tu lebih kehitaman. Jangan terpedaya okeh, ianya langsung tak pedas! Pedas2 manja saja..
Bahan bahan:
Ayam - lumur garam kunyit dan goreng
1 biji ubi kentang - hiris nipis dan goreng
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji cili hidup merah/benggala - hiris saya tak masukkan
1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
Daun sadri/daun bawang - hiris
Susu pekat manis saya guna gula
Lada hitam - tumbuk kasar
Rempah penumis: Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Ayam - lumur garam kunyit dan goreng
1 biji ubi kentang - hiris nipis dan goreng
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji cili hidup merah/benggala - hiris saya tak masukkan
1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
Daun sadri/daun bawang - hiris
Susu pekat manis saya guna gula
Lada hitam - tumbuk kasar
Rempah penumis: Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Bahan sos:
Kicap pekat
Kicap manis
Sos tomato
Sos tiram
Bahan bahan kisar:
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis
bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis
sehingga cili garing dan masak.
Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato
dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air.
Setelah mendidih, masukkan susu pekat,
serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam
bersama ubi kentang yang digoreng. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup
api.
Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan
daun sadri atau daun bawang.
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
Nampak macam sedap tu cheq sue. akak nak Cuba lah nanti..
ReplyDeleteNi akak memang kena cuba... gerenti sedap. Budak2 pun suka
Deleteyummm sedapnyer dah tghari ni mmg lapar la bila tgk ayam masak kicap cs ni
ReplyDeleteTengok gambar dah nampak sedap... kalau buat sendiri mmmm komfirm berlebih2 sedapnya tu
DeleteOhh... letak susu pekat. Kakak nak cubalah lain kali sebab tak pernah cuba letak susu.
ReplyDeleteHarus cuba kak...sebab ni satu kelainan dalam masakan
Deletelain pada yang lain..letak susu.. :)
ReplyDeletesalam perkenalan sis & jemput ke blog nana
TQ Nana sudi ke blog tak sepertinya ni. Nanti kalau ada masa cubalah ya
Deletewah..mesti sedap ni sebab wana suka makan ayam..tapi sekarang ni dah tak boleh makan pedas sangat..x tahan..huhu
ReplyDeleteSaya pun tak tahan pedas Wana...sebab tu guna cili kering jenis besar...
DeleteSedapnya ayam masak kicap...teringin nk bikin jgk nti
ReplyDeleteBuat jangan tak buah... nanti boleh cedok sikit *_*
Deletesedapnya...
ReplyDeleteNanti bolehlah request dekat Puan Cinta ya...
Delete