Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Menu sepanjang zaman yang tak pernah jemu dibuat. Dari zaman mengaji uni sampai sekarang dah mengajar, kangkung goreng belacan, atau menu sayur kangkung yang digoreng bagaimana cara sekalipun tetap menjadi pojaan. Orang kata sayur kangkung tak elok untuk kesihatan, tapi saya ni memang dok carta nombor 1 kalau kangkung. Kalau beli seikat tu memang dua kali masak la jugak baru habis.
Saya percaya setiap orang ada cara dan resepi masing2 untuk memasak kangkung goreng belacan. Dan ianya akan berbeza mengikut citarasa masing2. Kalau saya memang selalu buat yang paling simple... yang campak2...yang tak ambil masa lama. Dan macam biasa jugaklah resepi saya tak ada sukatan khusus, hanya ambil agak2 mencukupi...
KANGKUNG GORENG BELACAN
Resepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :
Kangkung secukupnya - potong dan bersihkan
Cendawan tiram - siat (kalau ada)
Bawang merah, bawang putih, cili padi, belacan, ikan bilis - tumbuk kasar
Kicap, sos tiram, sos ikan, gula - secukupnya
Cara-cara :
Tumiskan bahan tumbuk hingga garing
Masukkan kangkung dancendawan
Tambah kicap, sos tiram, sos ikan dan gula secukupnya. Garam tak perlu sebab dah ada dalam belacan, kicap, sos dan ikan bilis
Agak2 dah masak boleh la angkat
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
amboih siap boh cendawan lg... dana pun suke kangkong kak... suke sgt terutama batang dia, tak dpt daun pun takpe hehehhe... sbb rangup
ReplyDeleteBoleh geng la kita Dana... batang kangkung tu kalo masak lama pun masih rangup lg
DeleteSalam cheq sue.. haaa.. yg nii mmg xkan tun buat.. cari nahas kalau mkn kangkung.. sebuu sampai atas kepala.. huhuhu... tun pernah gatal cuit2 makan, mmg xsampai sejam berkampung dlm toilet, muntah mcm morning sickness..
ReplyDeleteYe ke tun... mungkin org2 xleh mkn sbb angin tp cheq sue belasah je.. mujur ok
Deletewah..memang sedap makan ni kan cheq sue..wana pun suka makan :)
ReplyDeleteNi memang feberet Wana... pantang ada mesti buat
Delete