Saturday, September 6, 2014

Beli Pola Jubah Empire Cut di Florabeadz

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 
 
Ya, saya memang suka menjahit. Rasa bersyukur sangat2 sebab dikurniakan Allah bakat menjahit walaupun tanpa menghadiri mana2 kelas. Yang sebenarnya teringin nak belajar di kelas jahitan tapi masa belum berkesempatan. Bila belajar dengan cikgu ni lain sikit hasilnya dak...Setakat ni banyak yang saya belajar dengan mata, mencari keberanian untuk memotong dan menjahit. Alhamdulillah lepas la takat nak pakai sendiri.

Berkaitan dengan jubah ni, saya memang suka dengan jubah moden / jubah princess / empire cut. Zaman kecik dulu tak pernah pakai gaun kan bila dah tua2 ni barulah rasa camana dapat feeling ala-ala princess gittew! Ada la jugak beli 2 3 helai tapi rasanya lebih puas jika dapat jahit sendiri.

Saya ada la skodeng dekat blog jahit menjahit tentang cara2 nak buat pola. Sebab jubah ni lain sikit daripada baju kurung atau baju yang selalu saya dok jahit. Tambah2 pattern yang kembang2 kat bawah, makan masa jugak la nak pandai. Hasil pembelajaran sendiri2... saya buat pattern. Bila nak potong kain, macam pelik pulak bahagian depan. Jadi saya potong kain ikut pola belakang. Daripada nak buat pattern princess yang jadik pattern A cut pulak. Aiseyhmannn... Tak ngapalah, jadi jugak sesuatu kan..


Untuk lebih puas hati, saya cuba beli pola secara online di Florabeadz Academy. Di sini kita boleh dapatkan pola mengikut saiz sediada (S, M, L, XL atau XLL) ataupun memberi ukuran sendiri. Oleh sebab ukuran saya ni kekadang L kekadang XL kekadang XXL maka saya bagi la ukuran sendiri.


POLA BAJU, TUDUNG, TELEKUNG DAN LANGSIR

JENIS
SAIZ
HARGA utk 1 POLA
BAJU
1. baju kurung
2. baju kebaya pendek
3. baju kebaya labuh
4. baju kurung moden
5. baju kurung riau/ pahang
6. baju kurung pesak gantung
7. baju kurung kedah
8. blaus
9. Baju kurung peplum
10. baju melayu 


 S, M, L, XL dan XXL


Dewasa
RM20

Kanak-kanak
RM15
KAIN@ SELUAR
1. kain susun tepi
2. kain lipat batik (selisih)
3. kain duyung 2 keping
4. kain belah depan
5. kain belah belakang
6. kain duyung 6 keping
7. seluar pallazo
8. Kain kembang payung(peplum)
9. seluar baju melayu


 S, M, L, XL dan XXL


Dewasa
RM20

Kanak-kanak
RM15
JUBAH
1. Jubah empire cut
2. Jubah princess cut
3. Jubah A cut
4. Jubah Lelaki


 S, M, L, XL dan XXL

Dewasa
RM40

Kanak-kanak
RM30
Pola Langsir untuk valance(kepala langsir)


1 design
RM40

Pola Tudung
      1.      Ariani
      2.      Slim Cut
      3.      Twist
      4.      Inner Magic

ada 1 saiz shj

1 design
RM15

Pola telekung dan Nota Cara Jahit

ada 1 saiz sahaja
1 design
RM45




NOTA :

·         hanya pola baju/kain sahaja tanpa cara-cara menjahit.

·         selepas pembayaran sy akan lukis pola anda. beri tempoh seminggu utk sy siapkan pola dan diposkan.


·         Utk makluman pola sy tidak digunting yea,,,, pembeli perlu gunting sendiri... sebab kekadang sy ada tulis nota disamping lukisan pola tersebut utk memudahkan proses potong kain.




SEKIRANYA POLA CUSTOM MADE ; mengikut ukuran badan pembeli. kene tambah RM5 utk 1 design

 
BERIKUT ADALAH UKURAN YG PERLUKAN (sila ukur dlm inci)
1. lebar bahu

2. Labuh tangan

3. keliling dada

4. keliling pinggang

5. keliling punggung

6. labuh tengah belakang (dari tengkuk ke paras pinggang)

7. keliling hujung lengan

8. labuh baju (bagi JUBAH, sila ukur labuh baju dr tengkuk ke kaki)

9. labuh kain/SELUAR
10 mercu ke mercu (jarak diantara 2 puncak buah dada) (jika baju nak ada DAT)
11.CAWAT (utk seluar, ukur dr pusat melalui celah kelengkang ke  belakang sampai paras pinggang)

_____________________________________

keistimewaan pola Florabeadz?

1. Pola saya diperbuat daripada kertas yg tebal bukan daripada kertas minyak, maka boleh digunakan berulang-kali dan tidak mudah terkoyak (kertas ni macam kulit luar buku tulis @ latihan sekolah).


2. Pola sy bukan fotostat, custom made ikut tempahan tuan puan yea.. selepas sy dapat ukuran dan bayaran sy akan lukis pola itu. 
[Copy dari Florabeadz]

Mmmm, cane kengkawan, ada minat nak cuba jahit jubah sendiri?

Kalau ada moh la riki blog Florabeadz ni, In Sha Allah impian nak menjahit jubah sendiri akan tercapai.

11 comments:

  1. Semoga lbh byk fesyen baju boleh disiapkan..hihihi

    ReplyDelete
  2. Tq sis sebab sudi share blog sy..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih sis atas ikan percuma ni ye..
    sy pemilik florarabeadz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2.... sebenarnya ada la 3 4 pasang saya jahit jubah guna pola tu, cuma tak dipublishkan saja lagi. Nanti nk tunjuk jugak dekat cikgu...

      Delete
    2. sis, ade buka kelas belajar menjahit tak? wasap sy 0146093558

      Delete
  4. alhamdullillah ...... atas prkongsian cikgu nie ..... ramai lah bleh jahit jubah sendiri nnti .....dpt lah jimat skit kan ..... maklum lah dgn mcm2 cukai skang nie .... mmg kena jimat cermat skit ...

    dah penat2 lukis pola n gunting kain2 tu .... aper kata, permudahkan jahitan anda dgn mesin 14n655 plak ...mk tau, singgah ler ke

    http://amiranisa.com/
    http://amiranisa.com/blog/
    amiranisa017@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Cmne nk beli pola.bleh bg detail.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 0182878164 WA sy,, florabeadz@yanti

      Delete
    2. 0182878164 WA sy,, florabeadz@yanti

      Delete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]