Wednesday, September 10, 2014

Biskut Twist Tart

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Sebenarnya tak plan pun nak buat biskut ni tapi since bahan2 ada lagi, saya buat satu adunan untuk diberikan kepada Mok Ja. Resepi ni seperti yang lain2 jugak masih menggunakan resepi yang dilongsikan di blog Citarasawan.

Biskut ni nampaknya agak lain sikit kejadiannya daripada yang asal. Yang Kak Wan buat tu memang cantik la kalau nak dibandingkan dengan apa yang saya buat. Masa nak paipkan adunan saya terperasan ianya agak keras dan payah nak keluar dari nozzle, sampai 2 3 keping piping bag la jugak perlu digunakan.


Bila dah rasa biskut ni pada saya ianya agak rangup dan sedikit keras, tidak gebu seperti biskut biasa. Mungkin jugak bancuhan adunan saya tu ada sedikit kesilapan ataupun cuaca sejuk yang membuatkan ianya lebih cepat kering. Entahlah... sekali fikir biskut raya tahun ni banyak nau yang silap teknik... -_- Mungkin lepas ni nak kena cuba lagi buat biskut ni, mana tahu dapat hasil yang lebih baik...

Apapun... tq Kak Wan


TWIST TART COOKIES

Resepi : Citarasawan



Bahan-bahan
250gm mentega
110gm gula ising di ayak dahulu
1/2 tsp esen vanila
200gm tepung red rose
100gm cornflakes / nestum di kisar halus
4 tbsp susu sejat Ideal (optional)



Hiasan :  Cawan kertas dan jam strawberry/blueberry
Nozzle :  Taiwan No. 22 (bergerigi)



Cara-cara
1.  Pukul mentega dan gula hingga ringan dan kembang.  Masukkan tepung yang telah di ayak dan kaup balik berselang seli dengan susu sejat.  Gaul sebati.
2.  Rehatkan adunan selama 30 minit di dalam peti sejuk.  Keluarkan dan uli hingga lembut.
3.  Masukkan ke dalam piping bag dan picit menggunakan nozzle bergerigi bermula dari tengah cawan kertas.  Buat sedikit lubang di tengahnya dan letakkan inti jam.
4.  Bakar pada suhu 180C selama 25-30 minit atau hingga atasnya keperangan.



 *** Jika tidak menggunakan susu sejat, rehatkan selama 15 minit saja, dan terus paipkan ke dalam cawan kertas sebelum dibakar.


 

5 comments:

  1. Apapun, masih nampak cantik kejadian biskut tu..^_^

    ReplyDelete
  2. saya penggemar tart.kalau bentuk lain2 ni best juga utk di cuba.hihih

    ReplyDelete
  3. tgk pun dh tau msti sedap... nyum3

    ReplyDelete
  4. Saya memang suka tart...tq for the resipi!!

    Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]