Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Dah bulan September, belum ada n3 satu pun. Kenapa? Agak bizi dengan segala urusan dunia. Lately dah terjebak dengan aktiviti jahit menjahit. Buat jubah, jahit manik tudung, jahit manit baju... segala mak nenek lah. Tambah pulak malas nak on lappy, sekadar tengok through phone je. Minta maaf eh semua... Jom kita sambung perihal biskut raya.
Almond london, biskut yang takyah nak cerita lagi. Tiap tahun wajib buat tak kira macam mana keadaannya. Kali ni pun saya buat lagi dan masih menggunakan resepi yang sama. Saya buat ni tak ingat dah setengah ke satu adunan tapi hasilnya dapat dalam 200 biji lebih. Memang puas hati dapat makan walaupun sedikit renyah nak membuatnya. Nak makan sedap kan...
Kali ni saya nak kongsikan sedikit tentang cara2 saya membuatnya. Mungkin sesetengah orang agak berbeza dan ada cara sendiri untuk memudahkannya. Kalau ikutkan malas, beli saja senang tapi iyalah kalau beli ni dapat satu bekas saja, Kalau beli 4 bekas yang ada lebih kurang 200 biji tu dah berapa harganya... Kalau ada dua keluarga yang nak diberi... berapa banyak pulak yang perlu dibeli.. jadi penyelesaian terbaik adalah, rajinkan diri dan buat sendiri.
Langkah penghasilan almond london by me *_*
1. Bakar badam
- yang ni saya bakar dalam oven sahaja
- suhu agak2 sajalah taknak badam terlebih garing atau terkurang masak
2. Buat adunan biskut
- yang ni saya adun guna hand mixer, tapi tak berapa beriya sebab kalau over nanti adunan mengembang
3. Bakar biskut
- bakar ikut ikut suhu yang ditetapkan
- balut je badam dengan adunan untuk mendapatkan kulit biskut yang nipis dan rangup
4. Cairkan coklat
- cairkan coklat double boil guna periuk aluminium
- periuk tu hanya untuk cairkan coklat sahaja, tak guna untuk buat benda lain
5. Celup biskut ke dalam coklat cair
- terus celup semasa panas
- guna penyepit kecil
6. Masukkan ke dalam paperliner dan tabur dengan madam di atas
- celup keseluruhan biskut dan masukkan dalam papercup
- tabur dengan badam, yang ni saya tak bakar terlebih dahulu
7. Sejukkan
- sejukkan atas redai
** nampak semangat sikit bila semuanya elok bersusun dalam dulung
Resepi yang digunakan :
BISKUT ALMOND LONDON
Sumber : My Old Recipi Book
Bahan-bahan :
250g mentega
1 cawan gula castor / gula aising
1 biji telur
Esen vanila
*3 cawan gandum
*1/2 cawan tepung jagung
*1/2 cawan tepung naik sendiri
Badam yang dipanggang (dalam setengah kilo)
Coklat masakan secukupnya yang dicairkan secara double boiler
Cara-cara :
- ayak semua bahan *
- pukul gula dan mentega hingga kembang
- masukkan telur dan esen vanilla dan gaul sebati
- masukkan sedikit demi sedikit epung yang telah diayak bersama dan gaul rata
- ambil adunan sebesar telur puyuh dan leperkan
- bubuh badam ditengah2 dan buatkan bentuk bujur (balut aje badam tu dengan adunan, jangan terlalu tebal sebab adunan sedikit mengembang)
- bakar suhu 170'C selama 15 minit (bergantung oven masing2)
- biarkan sejuk sebelum disalut dengan coklat
Dah bulan September, belum ada n3 satu pun. Kenapa? Agak bizi dengan segala urusan dunia. Lately dah terjebak dengan aktiviti jahit menjahit. Buat jubah, jahit manik tudung, jahit manit baju... segala mak nenek lah. Tambah pulak malas nak on lappy, sekadar tengok through phone je. Minta maaf eh semua... Jom kita sambung perihal biskut raya.
Almond london, biskut yang takyah nak cerita lagi. Tiap tahun wajib buat tak kira macam mana keadaannya. Kali ni pun saya buat lagi dan masih menggunakan resepi yang sama. Saya buat ni tak ingat dah setengah ke satu adunan tapi hasilnya dapat dalam 200 biji lebih. Memang puas hati dapat makan walaupun sedikit renyah nak membuatnya. Nak makan sedap kan...
Kali ni saya nak kongsikan sedikit tentang cara2 saya membuatnya. Mungkin sesetengah orang agak berbeza dan ada cara sendiri untuk memudahkannya. Kalau ikutkan malas, beli saja senang tapi iyalah kalau beli ni dapat satu bekas saja, Kalau beli 4 bekas yang ada lebih kurang 200 biji tu dah berapa harganya... Kalau ada dua keluarga yang nak diberi... berapa banyak pulak yang perlu dibeli.. jadi penyelesaian terbaik adalah, rajinkan diri dan buat sendiri.
Langkah penghasilan almond london by me *_*
1. Bakar badam
- yang ni saya bakar dalam oven sahaja
- suhu agak2 sajalah taknak badam terlebih garing atau terkurang masak
2. Buat adunan biskut
- yang ni saya adun guna hand mixer, tapi tak berapa beriya sebab kalau over nanti adunan mengembang
3. Bakar biskut
- bakar ikut ikut suhu yang ditetapkan
- balut je badam dengan adunan untuk mendapatkan kulit biskut yang nipis dan rangup
4. Cairkan coklat
- cairkan coklat double boil guna periuk aluminium
- periuk tu hanya untuk cairkan coklat sahaja, tak guna untuk buat benda lain
5. Celup biskut ke dalam coklat cair
- terus celup semasa panas
- guna penyepit kecil
6. Masukkan ke dalam paperliner dan tabur dengan madam di atas
- celup keseluruhan biskut dan masukkan dalam papercup
- tabur dengan badam, yang ni saya tak bakar terlebih dahulu
7. Sejukkan
- sejukkan atas redai
** nampak semangat sikit bila semuanya elok bersusun dalam dulung
Resepi yang digunakan :
BISKUT ALMOND LONDON
Sumber : My Old Recipi Book
Bahan-bahan :
250g mentega
1 cawan gula castor / gula aising
1 biji telur
Esen vanila
*3 cawan gandum
*1/2 cawan tepung jagung
*1/2 cawan tepung naik sendiri
Badam yang dipanggang (dalam setengah kilo)
Coklat masakan secukupnya yang dicairkan secara double boiler
Cara-cara :
- ayak semua bahan *
- pukul gula dan mentega hingga kembang
- masukkan telur dan esen vanilla dan gaul sebati
- masukkan sedikit demi sedikit epung yang telah diayak bersama dan gaul rata
- ambil adunan sebesar telur puyuh dan leperkan
- bubuh badam ditengah2 dan buatkan bentuk bujur (balut aje badam tu dengan adunan, jangan terlalu tebal sebab adunan sedikit mengembang)
- bakar suhu 170'C selama 15 minit (bergantung oven masing2)
- biarkan sejuk sebelum disalut dengan coklat
sedap tu....
ReplyDeletesaya pun tiap tahun x pernah miss buat biskut ni..harus ada dalam balang biskut sebagai hidangan..sedap kan..mau beli mahal pula tu..^_^
ReplyDeleteMemang mls nk buat almond london kalu xde pembantu...
ReplyDelete