Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Satu lagi kudapan yang saya buat haritu. Motifnya adalah untuk menghabiskan seaweed. Kerepek ni saya dah pernah makan, dan dah pernah jumpa resepinya dari kengkawan...cuma membuatnya tu belum lagi. Kebetulan jugak masih ada kulit popia, seaweed dan lebihan putih telur, tu yang terus on projek. Oleh sebab saya hanya guna telur putih, cuak jugak masa tu kalau2 kulit popia tu tak bercantum dengan baik.
Alhamdulillah... inilah hasilnya untuk percubaan pertama. Nampak sangat tak ada seninya masa memotong kepingan kulit popia tu... Rasanya boleh tahan sedap jugak. Masin2 dari seaweed memang syok makan. Tambah pulak kerepek ni tak la keras sangat.. budak2 pun boleh makan.
Kengkawan, apa tunggu lagi? Jom la carik bahan2 untuk buat kerepek ni jugak...
Satu lagi kudapan yang saya buat haritu. Motifnya adalah untuk menghabiskan seaweed. Kerepek ni saya dah pernah makan, dan dah pernah jumpa resepinya dari kengkawan...cuma membuatnya tu belum lagi. Kebetulan jugak masih ada kulit popia, seaweed dan lebihan putih telur, tu yang terus on projek. Oleh sebab saya hanya guna telur putih, cuak jugak masa tu kalau2 kulit popia tu tak bercantum dengan baik.
Alhamdulillah... inilah hasilnya untuk percubaan pertama. Nampak sangat tak ada seninya masa memotong kepingan kulit popia tu... Rasanya boleh tahan sedap jugak. Masin2 dari seaweed memang syok makan. Tambah pulak kerepek ni tak la keras sangat.. budak2 pun boleh makan.
Kengkawan, apa tunggu lagi? Jom la carik bahan2 untuk buat kerepek ni jugak...
POPIAH SEAWEED CHIPS
Resepi : Hasue@myresipi.com
Bahan-bahan :
1 bungkus
kulit popiah
1 bungkus
besar dried seaweed (yg sedia dmakan begitu sj tu)
1 biji telur
2-3 cawan
minyak masak utk menggoreng
Cara-cara
Pecahkan
telur dlm mangkuk kecil dan pukul sedikit menggunakn garfu
Sediakan
sekeping kulit popiah. Sapu rata telur td di atas permukaan kulit popiah hingga
mnutupi kseluruhannya
Susun dried
seaweed di ats kulit popiah yg sudah dsapu telur td dan tutupkan dgn sekeping
kulit popiah lg. Ulang langkah yg sama sehingga kulit popiah/dried seaweed
habis
Gunting kulit
popiah yg sudah ber'inti' td mengikut bentuk dan saiz yg dsukai. Pnskan minyak
dlm kuali dan goreng sehingga kulit popiah agak kekuningan.. Angkat dan
toskan.naahhh..sdh sedia utk dmakan begitu saja atau bersama sos/topping
kesukaan anda..kalo x habis leh simpan dlm bekas kedap udara.. Selamat mencuba!
:)
sgt mudah membuatnyer... tp klu beli yg siap lg mudah hahhaha... (dsr pemalas)
ReplyDeletesaya gila makan kerepek seaweed.ni...tak bole berhenti makan!:-)
ReplyDelete