Wednesday, August 6, 2014

Ketam & Udang Goreng Telur Masin

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pernah tak kita terfikir, bila bulan puasa je (walaupun Ramadhan dah berlalu) kita akan terfikir nak makan macam-macam? Kadang2 yang lebihnya nafsu. Kalau masak sendiri boleh lagi control tapi bila beli semuanya hendak bila makan jamah2 aje. Mujur jugaklah kat tempat saya ni tak banyak pasar ramadan, dan kita pun dah tahu tahap mana kesedapannya, jadi the best solution adalah masak sendiri di rumah.

Eh... asalnya nak citer pasal ketam pasal udang, ni dah jauh nau meleretnya....

Back to da n3... memula saya buat ketam telur masin. Kengkonon nak jimatkan telur, main campur je telur merah dengan telur putih, nah amek kau last sekali tak tahu semuanya dah bercampur sekali.


Inilah rupa gayanya ketam yang cedera parah dikerjakan oleh telur masin. Isi udang ke mana, telur ke mana. Saya buat seekor aje pun... beli nak lepaskan kempunan lama tak maka seafood.


Serius cakap, seekor ketam ni memang makan tak puas sebab lebih banyak kulit dari isi. Tapi cukuplah sekadar untuk rasa. Untuk 1st attempt ni puaslah akhirnya dapat makan juadah ni.

 

Dengan menggunakan resepi yang sama juga saya membuat masakan ni sekali lagi tapi  menggunakan udang. Kali ni guna udang saiz XL, memang tak habis, puas hati bila dapat ratah. Saya cukup suka dengan resepi ni. Pada saya, masak dengan telur masin ni memang owesome. Cuma kena pastikanlah jangan guna yang putih tu banyak sangat. Masa saya buat pertama kali, telur masin tu belum masin sangat nanti. Bila buat yang kedua, masinnya dah cukup. Tambah pulak saya tidak menggunakan telur putihnya.


Untuk resepinya saya merujuk blog Kak Zila. Ianya lebih kurang sama jugak  dengan masak butter cuma diejas sikit2 aje. TQ Kak Zila dan semua yang dah buat resepi ni.


KETAM GORENG TELUR MASIN
Resepi : Kak Zila

Bahan-bahan:-

3 ekor ketam bunga
10 biji cili api - dihiris ikut kepedasan masing-masing
2 tangkai daun kari
3 sudu besar butter
5 biji telur masin 
1 sudu kecil gula
3 sudu besar susu cair
2 biji bwg putih - di ketuk
3 sudu besar tepung jagung
Garam
Serbuk lada sulah secukupnya
Minyak masak utk menggoreng

Cara
Rebus telur masin sampai masak, asingkan kuning telur dan hancurkan - zila tambah 1 biji bahagian putih telur masin.
Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian,goreng dengan tepung jagung.
Goreng deep fried - asingkan
Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih,daun kari dan cili padi sampai wangi
Masukkan telur masin yang telah dihancurkan tadi.
Masukkan susu segar,gula dan lada sulah..perasakan kesemuanya.
Kacau rata,tunggu sampai kuah tu sedikit berbuih ,masukkan ketam kacau rata dan sedia dihidang.

4 comments:

Bicara Kak Noor said...

assalam cheqsu, akak pernah buat sekali mmg power dan sedapp sekali ketam dimasak macam ni nk kena cari ketam jugak dah terlioq

Muhammad Khairuddin Lim said...

sedapnya....

Bbwana adienia said...

wah, sedap tu cheq sue..

fazianbatrisyia said...

sedapnya makan dgn nasi putih panas2