Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Biskut raya kedua.Setiap tahun memang saya akan cuba resepi baru. Yang ini salah satu daripadanya. Dapat dari blog Kak Wan. Ada jugak 2 3 blogger yang cuba biskut ni. Rasanya agak sedap cuma bagi saya bahagian yang disalut coklat putih tu agak manis. Sebenarnya kalau tak salut coklat pun dah ok tapi nak la rasa meriah sikit dengan manik kaler2 tu. Macam kita gak kan la, bila tambah lipstik tambah blusher nampak la berseri sikit. Tak gitu....
Kalau ikut kata Kak Wan, bentunya bulat, pastu bersalut coklat dengan coklat urai. Tapi setelah difikir2 saja nak buat lain sikit, saya terapkan dengan acuan I labiu. Nampak cantik jugak dengan sebelah bahagiannya bersalut coklat urai berwarna. Adakah saya memuji? Tidak kerana sejujurnya ia memang nampak cantik. Ekekeke....
TQ Kak Wan atas perkongsian resepi ni.
BISKUT CRUNCHY OREO
/ OREO CRUNCHY COOKIES
Resepi : Citarasawan
Bahan A
200gm mentega
10gm shortening
110gm gula kaster
1/2 sudu teh esen vanila
200gm mentega
10gm shortening
110gm gula kaster
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan B
250gm tepung gandum
30gm tepung jagung
30gm cornflakes - kisar halus
30gm serbuk badam - di sangai
30gm serbuk oreo
1/4 sudu teh baking powder
250gm tepung gandum
30gm tepung jagung
30gm cornflakes - kisar halus
30gm serbuk badam - di sangai
30gm serbuk oreo
1/4 sudu teh baking powder
Hiasan : Coklat masakan
putih (di cairkan), serbuk oreo
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap. Susun di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 25-30minit hingga masak.
3. Sejukkan dahulu. Pipe di atasnya dengan coklat masakan putih dan tabur serbuk oreo sebagai hiasan.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap. Susun di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 25-30minit hingga masak.
3. Sejukkan dahulu. Pipe di atasnya dengan coklat masakan putih dan tabur serbuk oreo sebagai hiasan.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.
sedapnya....
ReplyDeletesalam cheq sue..
ReplyDeletebila dah mekap biskut tu nampak menawan pula kan.