Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Selamat kembali ke sekolah ya kengkawan para cikgu cikgi kat Malaysia ni. Saya sepatutnya attend miting kat Klang tapi aiiii takleh nak gi le pulok sebab banyak sangat komitmen yang perlu disiapkan di sekolah. Harapnya dapatlah diselesaikan sebelum keluar miting lagi minggu depan.
Saya sebenarnya tak cadang nak buat kek ni. Sebetulnya bila beli cream cheese, saya memang nak buat mango casablanca tapi sekarang ni mana la nak dapat buah mangga kan... sah2 buah duku rambutan yang banyak terdapat di pasaran. Tapi daripada dok keluar masuk peti ais benda cream cheese tu saya pun buatlah setengah adunan kek lapis cheese persona ni. Memula nak buat cheeskut tapi nengok ke biskut krim kraker tu eh dah retak seribu pulak.
Nampak tak semenggah sangat KLCP ni. Memang bersememeh habis sebab payah jugak nak kuarkan dari loyang walaupun saya dah lapikkan dengan plastik kat bawahnya tu. Patutnya kena guna loyang yang boleh bukak kat tepi tu, apa ke namanya entah... serba serbi tak ingat dah saya nih...
Keratan rentas dari dalam. Tak berapa jelas lapisan biskut dan cheese kerana warna yang agak sama. Kalau guna biskut meri perisa kopi lagi cantik kejadiannya. Nak buat camana dah biskut meri tu aje yang ada kat rumah.
Hasilnya takyah nak citer banyak la kan. Apa2 benda yang ada cream cheese ni memang super duper sedap. Makan sepotong memang tak cukup la bebeh. Tambah2 bila sejuk2 keluar dari esbok. Adehhhh rasa macam nak buat lagi je. ** Terus lupa mood diet konon-kononnya....
Btw, trimas pada Ryo yang memula perkenalkan KLCP ni.
Caranya :
Selamat kembali ke sekolah ya kengkawan para cikgu cikgi kat Malaysia ni. Saya sepatutnya attend miting kat Klang tapi aiiii takleh nak gi le pulok sebab banyak sangat komitmen yang perlu disiapkan di sekolah. Harapnya dapatlah diselesaikan sebelum keluar miting lagi minggu depan.
Saya sebenarnya tak cadang nak buat kek ni. Sebetulnya bila beli cream cheese, saya memang nak buat mango casablanca tapi sekarang ni mana la nak dapat buah mangga kan... sah2 buah duku rambutan yang banyak terdapat di pasaran. Tapi daripada dok keluar masuk peti ais benda cream cheese tu saya pun buatlah setengah adunan kek lapis cheese persona ni. Memula nak buat cheeskut tapi nengok ke biskut krim kraker tu eh dah retak seribu pulak.
Nampak tak semenggah sangat KLCP ni. Memang bersememeh habis sebab payah jugak nak kuarkan dari loyang walaupun saya dah lapikkan dengan plastik kat bawahnya tu. Patutnya kena guna loyang yang boleh bukak kat tepi tu, apa ke namanya entah... serba serbi tak ingat dah saya nih...
Keratan rentas dari dalam. Tak berapa jelas lapisan biskut dan cheese kerana warna yang agak sama. Kalau guna biskut meri perisa kopi lagi cantik kejadiannya. Nak buat camana dah biskut meri tu aje yang ada kat rumah.
Hasilnya takyah nak citer banyak la kan. Apa2 benda yang ada cream cheese ni memang super duper sedap. Makan sepotong memang tak cukup la bebeh. Tambah2 bila sejuk2 keluar dari esbok. Adehhhh rasa macam nak buat lagi je. ** Terus lupa mood diet konon-kononnya....
Btw, trimas pada Ryo yang memula perkenalkan KLCP ni.
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Resepi : Ryo Azhar
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus
biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu
segar,dipanaskan
B:
500 g cheese
cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu
segar
1/2 cawan
gula halus
Caranya :
Satukan
cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu
segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi
hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan
bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking
paper.
Panaskan susu
segar,padamkan api.
Ambil
sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam
bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan
adunan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses
melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses
melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar
baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas
lapisan cheese.(Kalau pakai jenama
LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit
permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
salam cheq sue..
ReplyDeleteselamat kembali ke sekolah ya..kek ni sudah lama wana ambik resepinya tapi sampai sekarang belum terbuat lagi tapi memang betul cheq sue..apa ja yang ada cream chez memang semuanya super sedap!!!hihi..^_^
sodap2....
ReplyDeleteAla..lama dah x buat ni....huhuhu...
ReplyDeletesedap
ReplyDelete