Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Saya memang selalu masak daging menggunakan resepi ini. Memang sedap dimakan dengan nasi panas tanpa sedar boleh bertambah tambah.. Kebetulan pulak dalam peti ais saya ada stok daging yang dibawa dari kampung selepas cuti hari raya (bayangkan berapa lama dok mengeras kat situ...). Masa nak raya tu My Cek ada beli daging... masa tu seekor lembu harganya dalam RM8k-RM10k seekor. Bayangkan berapa besarnya lembu tu. Tapi Alhamdulillah dagingnya tak keras atau liat. Masak kejap pun dah lembut.
DAGING MASAK HITAM (II)
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- 1 mangkuk daging (hiris nipis) *
- sos cili *
- sos tomato *
- kicap manis *
- sos tiram *
- serbuk kunyit *
- sedikit gula *
- sedikit minyak bijan *
- sedikit rempah 3 sekawan (buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang)
- sebiji bawang besar mayang
- minyak masak untuk menumis
Cara-cara :
- perap bahan * 2-3 jam
- tumis rempah 3 sekawan hingga wangi
- masukkan bahan yang telah diperap dan bawang besar yang dimayang
- masak hingga daging empuk
** jika ingin lebih berkuah boleh tambahkan sedikit air
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
tgk resepi pun dah telan air liur, cmner Liza nak kurus ni cheq sue...ihhihi
ReplyDeletesedap nih kak.... dana jarang2 msk daging adalah sebulan sekali ke dua bulan sekali heheheh...
ReplyDeletetgk resepi senang nk bt blh try nih
mabeles nie...feberet anak2...:)
ReplyDeleteMenarik ni... tq for d resepi!
ReplyDelete