Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Sayur + lauk ni saya masak masa bulan puasa aritu. Saja cari kelainan bila dah bosan asyik makan ayam. Kebetulan kekanda serumah ada bawa balik keladi, jadi fikir2 nak masak pindang. Bila search di tenet jumpa pulak resepi masak tempoyak. Apa lagi berkenanlah di hati beta, tambah pula juadah sebegini memang menjadi pilihan sokmo sokmo... he he he... nampak tak di situ ayatnya agak merapu!!!
Oleh kerana pada ketika itu bulan puasa maka malas nak masak banyak2 jadi saya campakkan terus sekerat ikan kembung ke dalam ni, jadi seimbang la lauk dengan sayur. Masak lebih sikit boleh makan 2 hari. Sedap memang takleh nak citer kat orang, memang kena buat sendiri kalau nak tahu. Saya memang suka makan keladi, tambah2 bila yang ada isi.... memang diva la...
In Sha Allah jika ada keladi lagi memang saya akan buat semula. Two thumbs up 4 this... TQ pada penyumbang resepi di Galeri Nora...
IKAN KEMBUNG & KELADI MASAK ASAM TEMPOYAK
Resepi : Galeri Nora
Edited : Cheq Sue
Bahan-bahan :
Batang keladi (mok koi rebus dulu)pastu tos buang airnya..takut kang
gatai pulok..
Cili api ..banyok pun tak pe...lgi pedas,lgi sedap
bawang besor
belacan
ikan bilis
asam keping
tempoyak
kunyit hidup
daun kesum
Cili api ..banyok pun tak pe...lgi pedas,lgi sedap
bawang besor
belacan
ikan bilis
asam keping
tempoyak
kunyit hidup
daun kesum
cara memasaknya:
blender @ tumbuk cili,bawang,belacan,ikan bilis,kunyit hidup n tempoyak saya tumbuk
masukkan ke dlm periuk yg berisikan btng keladi tu...masukkan air (ikut suka nk bnyak mane)
tpi jgn ceroi sangat ye...kang x sedap...agak-agak ler..(ceroi=cair..loghat org pahang wehhh)
buh asam keping,daun kesum,garam aji n sdikit gula...
Tunggu hingga mendidih...tutup api....
blender @ tumbuk cili,bawang,belacan,ikan bilis,kunyit hidup n tempoyak saya tumbuk
masukkan ke dlm periuk yg berisikan btng keladi tu...masukkan air (ikut suka nk bnyak mane)
tpi jgn ceroi sangat ye...kang x sedap...agak-agak ler..(ceroi=cair..loghat org pahang wehhh)
buh asam keping,daun kesum,garam aji n sdikit gula...
Tunggu hingga mendidih...tutup api....
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
menarik ni...baoleh cuba nanti kan...
ReplyDeletehaha, sama cam versi mak saya, cuma x buh bawang n belacan je
ReplyDeletecompom sedap sbb dana pun suke btl ngn keladi.... sedap terlajak nih kak yek
ReplyDelete