Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Salam Jumaat kawan-kawan... Cepat sungguh masa berlalu kan... hari ni dah pun 12 haribulan dalam April. Pejam celik pejam celik nanti dah masuk bulan Mei pulak. Dalam dok sibukkan urusan dunia ni dah semakin banyak yang saya lupakan. MasyaAllah... Walau apapun, semoga hari ni lebih baik dari hari semalam dan menjanjikan keberkatan buat kita semua. Aminnnn.........
Saya buat cuppies ni untuk di bawa ke majlis makan-makan dan bacaan Yaasin di rumah seorang member minggu lepas. Malam sebelum tu dilanda kebosanan, jadi saya godeklah satu adunan red velvet menggunakan resepi daripada MyR.
Saya pernah juga sekali buat cuppies guna resepi ni, hasilnya kira boleh tahan lah, agak tak berpuas hati sebenarnya kerana cuppies tu agak padat dan tak gebu macam kek yang saya selalu buat. Mungkin ada tak cukup pukul kot kat mana-mana.
Untuk toppingnya tu saya hanya guna whip cream saja. Kalau nak guna CC frosting ada disediakan juga resepinya. Saya copy semula resepinya di sini buat rujukan akan datang. Terima kasih pada naz79 yang sudi berkongsi resepi.
Update 8.46 malam : Ada di kampung, tak plan pun nak balik, tetiba je rasa nak balik. Meriah sungguh nak pilihanraya, bendera merata-rata, hijau biru merah...
RED VELVET CUPCAKES
Resepi : naz79@myresipi.com
Bahan-bahan
( 12 biji )
Bahan kering
2 1/2 cawan
tepung gandum
1 1/2 cawan
gula icing
1 sudu kecil
garam
1 sudu kecil
soda bikarbonat
1/2 cawan
serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti)
Bahan basah
2 biji telur
1/2 cawan
minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
1 cawan
buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat
tairu)
1 sudu kecil
vanilla essence
1 sudu kecil
cuka putih
1 sudu besar
pewarna merah saya guna pink
Cream cheese
topping
125 gm cream
cheese
1/2 cawan
butter ( lebih sedap guna unsalted)
1/2 cawan
gula icing
1 sudu besar
perahan lemon
Cara-cara
Panaskan
oven 180 degree celcius
Ayak bahan
kering
pukul semua
bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
Masukkan
bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna
mixer, low speed)
Masukkan
dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
Untuk
topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang
dah masak tu sejuk
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya.
~ Wassalam ~
bestnya kalau dpt mkn cupcake rv ni...hihihi
ReplyDeleteni 1st time jumpa rvc yg takde step quick step SB action tu
ReplyDeleteAssalam cheq sue,betul la skng nih msa kjab jerk berlalu,kjab2 dah ari jumaat n abis sebulan..ank ct pon dah 4bln++,rsa mcm bru jerk brsalin..Rvv nmpk sdp,ct pernah wat dlu2 time bru klq rsp jer,smp skng dah xnah wat dah..
ReplyDeleteSalam....
ReplyDeleteRasa2nya ada kesilapan dlm resepi ni kalau kek padat...dari apa yg tengok...serbuk koko tu terlebih....kena guna 2 sudu besar baru la ok aduanan kek tu....apa2 pun cantek kek ni...hehehe