Tuesday, March 12, 2013

Simple Salad & Fish Finger

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Rasa macam pelik aje bila sesekali makan salad. Iyalah, tekak Melayu kan, mana nak lepas dengan nasi dan lauk pauk. Bukan apa-pun, kebetulan di rumah ada salad gulung, tu yang cuba. Digandingkan pulak dengan baki sosej dan crabstik. Kira ok lah jugak, kenyang dan menyihatkan.


Untuk sos nya cheq sue hanya gunakan sos cili Thai. Best jugak, cuma agak masam dan pedas sikit. Untuk kali pertama dulu cheq sue gunakan sos Thai dipping, tapi dah habis pulak. Bila guna sos cili Thai rasanya pun ok je. Tambah2 ada bijan sangai tu, pergggghhh lagi menyedapkan salad ringkas ni.


Sebenarnya fish finger tu sebagai pilihan sahaja. Kalau ada boleh, tak ada pun tak apa. Kalau guna nugget atau mash potato pun tak apa, bergantunglah dengan bahan yang ada di rumah. Cheq sue tu kebetulan beli sepeket, saja nak try. Dengan adanya fish finger tu dapatlah menambahkan tekstur pada salad ni.

Jadi pada sape yang nak cuba tu cheq sue lampirkan resepinya di sini. Senang dan murah, kalau ada masa tu cubalah ya.

SALAD RINGKAS & JEJARI IKAN
Resepi : Cheq Sue

Bahan-bahan :
~Salad~
1/4 bahagian salad - hiris memanjang saiz sederhana
1 batang timun jepun (dadu saiz kecil)
2 batang sosej lada hitam - potong nipis menyerong
2 batang crabstick - potong dadu
2 sb bijan (sangai)
5 sb sos cili Thai

~Jejari Ikan~
1 peket jejari ikan segera (saya beli cap TESCO)
Sos cili + mayonis

Cara membuatnya :
Layukan sosej dan crabstick dengan sedikit minyak
Campurkan semua bahan untuk membuat salad dan gaulkan di dalam mangkuk. Kemudian tabur dengan bijan sangai
Untuk sos salad, boleh dilebihkan mengikut kesesuaian

***********************
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akirnya.
 ~ Wassalam ~

3 comments:

  1. Done making that salad. Taste great ! thanks for the recipe :D

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]