Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Lauk hujung minggu, di saat kepala rasa kosong.. blur tak tahu nak masak apa. Search Google, jumpa resepi ni. Masakan yang ringkas dan pastinya menyelerakan. Kalau diikutkan saya sebenarnya nak buat something yang pedas2 manja dengan ikan ni... macam masam manis ke, masak merah ke, tapi macam renyah nak sediakan cili... jadi buat yang simple2 sudahlah... gunakan je bahan2 yang ada kat dapur
Saya buat separuh ikan je, dan masukkan sekali dengan sayur yang ada (hanya terung dan tomato) sebab takyah masak sayur dah lepas tu. Bila ikan ni masak terus boleh makan. Saya ni makan mesti nak ada sayur... kalau tak macam tak cukup sesuatu... bila dah humban semua dalam koli tu senang sikit masak sekali harung je.
Rugi tau kalau sape yang taknak try ikan masak asam ni. Boleh guna ikan kembung atau ikan lain yang sesuai. Masak yang simple tapi puashati sampai licin nasi dalam pinggan. Cuba lah... ekk
Ikan Masak Asam
Resepi :
MasDuniaku
Bahan :
4 ekor ikan
kembung - ikan lain pun sedap juga
1 biji
bawang besar - dihiris2
2 ulas
bawang putih - dihiris2
1 biji cili
merah ( klu nak pedas, guna cili padi ) - dibelah2 @ dihiris2
1 cawan air
asam jawa
sedikit
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub
ikan bilis
sedikit lada
hitam yang ditumbuk
Cara memasak
:
Lumurkan
ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan
goreng, angkat dan toskan.
Lebihan
minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis
ajerk. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga wangi dan masukkan
air asam jawa (pandai2
agak yerk asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan
masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau
sebati dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila
ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam, kacau, biarkan seketika
dan boleh diangkat.
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
Mencari telor sotong , ketam lembut, udang lipan, telor ikan tuna , ayam pandan 2 perisa 1. hot & spicy 2. saty & siput buloh / pepahat belum pernah rase cube beli dulu pasti tidak akan menyesal
ReplyDeleteberminat boleh pm/whtsap sy di
012-6323635/ 017-2710304
stok sangat limited kerana terlalu banyak permintaan
jika berminat untuk menjadi sub- agent di kawasan anda blh pm/whtsp sy
012-6323635 / 017-2710304
cheq use, tgk pun dah telan air liur ni...
ReplyDeletesedap..
ReplyDeletekecur liur tengok menu cheq sue ni..alahai..nak buat malas pula..hihi
ReplyDeletealamak menarik ni ...lieya selalu beli bawal emas...selalu buat masak pindang jek...nanti leh laa try resepi ni.....
ReplyDeleteSalam cheq sue.. sedapnyer bawal.. tun pernah try resepi kak mas nih, senang n cepat nk masak. tun pun jenis kalau blh masukkn sayur, mmg masuk sekali sayur dlm lauk tu spy xyah masak lain.. hehe
ReplyDeleteKecur mulut tgk gambar....
ReplyDeleteMasam2 lagu ni mesti sedap...
Ada masa nak try... thanks for the recipe :)