Bila buat bentuk bunga tu nampak menarik jugak. Masa bakar tu memang kembang semangkuk, suka tengok. Pastu bila sejuk pelan2 dia turun. Kalau kata xde acuan pecah 8 ni, guna acuan kuih cara pun boleh, yang bulat ke yang cermai tu ke pun boleh. Cheq sue dah cuba buat, jadi aje, janji dapat makan. Kannnn...
Untuk resepi kali ni cheq sue ada ejas sikit, yang diletakkan dalam tulisan merah. TQ pada penyumbang resepi ni. Wassalam.
KUIH AKOK
Resepi : Zaliana @ MyR
Bahan-bahan ( 36 biji )
5
biji telur 6 telur C
200
ml pati santan 250ml santan kotak
100
ml air
150
gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera 2 keping saiz besar
30
gram tepung gandum 40g
3
helai daun pandan- disiat-siat cheq sue masukkan esen rose
2
cubit garam halus
Cara-cara
Masak
air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
Masukkan
santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan,
gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
Panaskan
oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan
sedikit minyak dalam setiap acuan.
Isi penuh acuan dan bakar selama 10
minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit
mengecut. Oleh sebab cheq sue guna acuan besar, masa membakar tu dalam 15-20 min
Salam pagi Cheq Sue..
ReplyDeleteSedapnya bila tgk akok tu. Iera ni mmg hantu akok tp tak pernahlah pula mencubanya. Biasa beli je, dok KL ni susah nak jumpa akok yg sedap... balik kg baru boleh jumpa. Nanti nak trylah....
Salam kak, dah mcm kuih bakar lah ni jadinya ehehe.. tak pernah pun makan akok sama ada yg ori ada jual2 kat kedai atau buat sendirik :D
ReplyDeletesalam ramadhan ke 13 cheq sue
ReplyDeletepeberat ayu nie....
kalau pi pasar mmg cari kuih nie, ala2 tekak orang kelantan gitu
nak simpan dlm draf.. mana tau kan.. 1 ari nak try buat sendiri
thanks syer
Assalam sue, cantik kejadian akok tu, yg kkedut baru akok yg sedap, tentu sedap ni
ReplyDeletesedap nampak...
ReplyDeleteSedap tu cheq sue.Hitam2 tu lagi kak ros suka.
ReplyDeletekenyang makan sengsorang ni sue..hehehe
ReplyDeletenak turun ipoh ke? alahai kita bz betul le minggu2 nak raya ni...macam2 biskut duk tengah buat ni..hehehe...rumah pun cam tongkang pecah je..tido pun tak menentu...kekeke...dtg raya nanti lah ye...:)
salam Cheq Sue, rajinnye buat akok, kejadiannye pn nmpak mnawan. walopon akk org Selangor, tp..suke sgt ngn akok nih, slalu kawan2 bwk ole2 ni bila balik dri Kelantan. akk suke simpan dlm esbok pstu mkn skit2..hee..
ReplyDeleteuwaaa..rs nk kelik kg jah tgk akok bunga nii..tergoda betul la cheq sue.. nnt nk bt sndiri jgk lah.. bleh kot bakar dlm acuan muffin..xpnh lg bt akok sndiri..kat penang xjmpa lg akok sejak poso niii ^^
ReplyDeleterajin chew sue ni buat akok...siap akok blossom lagi..cantik..jiran akak suka makan akok..suami akak tak berapa makan tu yg jarang dibeli atau dibuat..kalau Tg Malim ni musim bulan puasa ada la org jual akok..kalau tak, mmg susah nak dapatkan akok...
ReplyDelete