COCO FINGERS COOKIES
Resepi : Citarasawan
Bahan-bahan
230gm mentega
200gm tepung ubi
100gm tepung jagung
100gm tepung gandum
80gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 tsp esen vanila
50gm kelapa kering - di kisar halus
4 Tbsp santan KARA
230gm mentega
200gm tepung ubi
100gm tepung jagung
100gm tepung gandum
80gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 tsp esen vanila
50gm kelapa kering - di kisar halus
4 Tbsp santan KARA
Hiasan : Coklat
masakan hitam dan putih - dicairkan
Cara-cara
1. Pukul mentega, gula dan esen vanila, masukkan telur dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, tepung gandum dan kelapa kering di ikuti dengan santan, gaul hingga sebati dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Gunakan nozzle bergerigi dan paip di atas dulang yang di leser dengan majerin/shortening. Boleh juga di terap dengan acuan yang di sukai.
4. Panaskan oven, bakar pada suhu 140C selama 25 - 30 minit.
5. Sejukkan dan paip coklat hitam dan putih untuk hiasan.
1. Pukul mentega, gula dan esen vanila, masukkan telur dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, tepung gandum dan kelapa kering di ikuti dengan santan, gaul hingga sebati dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Gunakan nozzle bergerigi dan paip di atas dulang yang di leser dengan majerin/shortening. Boleh juga di terap dengan acuan yang di sukai.
4. Panaskan oven, bakar pada suhu 140C selama 25 - 30 minit.
5. Sejukkan dan paip coklat hitam dan putih untuk hiasan.
*** Jika adunan
menjadi keras, tambahkan sedikit mentega dan uli semula.
*** Biskut ini mesti di terap dengan segera kerana dohnya mudah mengeras selepas sejam atau lebih. Terap lebih tebal kerana teksturnya agak lembut.
*** Biskut ini mesti di terap dengan segera kerana dohnya mudah mengeras selepas sejam atau lebih. Terap lebih tebal kerana teksturnya agak lembut.
salam Cheq Sue, akk memang sukee beskot2 yg cair di mulut.. kemam je x pyh kunyah. mklumlah dh meniti senja.. gigi mudah letih jika asyek diguna mengunyah sje..hee..
ReplyDeletenak kena g cari tepung ubi nih :D
ReplyDeleteigtkan biskut coklat td sbb COCO kan..tp tengok biskut nih nampak sedap lak..nampak mcm lembut jer..gebu2 gitu nampaknya..
ReplyDeleteRajin Cheq Sue buat kuki...kalau dekat leh mieza order sebalang :)
ReplyDelete