BISKUT ALAMANDA
Resipi : Chef Asma
Resipi : Chef Asma
Sumber : Kak Wan
Bahan A
250gm mentega
80gm shortening
80gm gula kaster
2 sudu kecil cappucino emulco
250gm mentega
80gm shortening
80gm gula kaster
2 sudu kecil cappucino emulco
Bahan B (Di ayak)
350gm tepung red rose
1/4 tsp baking powder
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
2 sudu besar susu tepung
350gm tepung red rose
1/4 tsp baking powder
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
2 sudu besar susu tepung
Bahan C
100gm koko crunch di kisar halus
40gm kacang tanah - di panggang dan di kisar halus
100gm coklat rice
100gm koko crunch di kisar halus
40gm kacang tanah - di panggang dan di kisar halus
100gm coklat rice
Hiasan : Kuning telur, coklat
masakan hitam dan putih
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C dan uli hingga menjadi doh.
2. Rehatkan doh selama 15 minit atau lebih. Canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Susun dalam loyang yang telah di gris. Sapu dengan kuning telur dan bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.
4. Sejukkan dahulu dan hias dengan coklat masakan hitam dan putih
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C dan uli hingga menjadi doh.
2. Rehatkan doh selama 15 minit atau lebih. Canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Susun dalam loyang yang telah di gris. Sapu dengan kuning telur dan bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.
4. Sejukkan dahulu dan hias dengan coklat masakan hitam dan putih
cantiknya biskut cheq sue. tengok2 bahan2 inshaAllah sedap ni.
ReplyDeleteSalam Lebaran buat Cheq Sue. Saya tahun ni satu kuih pun tak buat...
ReplyDeleteAduh! Sedihnya sampai tertinggal tudung rayanya ye Cheq Sue.... rajinnya dia mengukis!
ReplyDelete