Cuma iyalah, biskut ni pun macam ikut body tuannya jugak kot, kembang mambang jadinya biskut hasil tangan cheq sue ni. Ingatkan tak mengembang, rupa2nya kembang semangkuk eh. Takpelah lain kali cuba buat biar comel lote sikit. Boleh gitu? Kalau sape yang belum buat atau tak ada cadangan nak buat biskut apa tu boleh la cuba resepi ni.
TQ pada Kak Wan yang mengutarakan resepi ni. Juga pada QH yang berjaya menggoda cheq sue untuk mencuba. Wassalam...
BISKUT
ALMOND BEAUTY
Resepi : Citarasawan
Bahan A
200gm mentega
50gm crisco/shortening cheq sue guna shortening
150gm gula kaster
Bahan B
40gm putih telur
Bahan C (diayak bersama)
270gm tepung gandum
70gm tepung self raising
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh emplek - tak masukkan
10 gm serbuk koko
Hiasan:
Coklat masakan putih dan badam cincang (dipanggang)
Cara-cara :
1. Pukul bahan A sehingga ringan dan kembang
2. Masukkan putih telur dan pukul sehingga sebati
3. Masukkan bahan C dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan 2 jam atau lebih.
4. Masukkan doh ke dalam piping bag dan picitkannya dengan mucung aising no 4FT bergerigi dan tekan diatas dulang pembakar
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 min. Angkat dan sejukkan.
6. Celup setengah biskut didalam coklat putih yang dicairkan dan celup dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Sedapnya biskut ni Sue... nak tapau makan dengan kawan2 boleh tak? he he hehh
ReplyDeleteYummy..nmpak sedaapp sgt :-)
ReplyDelete