Kalau tengok potongan kek ni, rasanya macam bahulu. Gebu dan ringan. Kalau tak buat untuk kek berhias pun sesuai jugak untuk makan2 masa minum petang, pekena dengan teh @ kopi O adehhhhhh... InsyaAllah lepas ni memang nak buat lagi kek ni. TQ pada Kak Hana & Kak Ida yang berkongsi resepi ni. Wassalam...
RESEPI STRAWBERRY SHORTCAKE
by : hanamemories.blogspot.com
by : hanamemories.blogspot.com
Sumber : Kak Ida, Jepun
Bahan-bahan (loyang 18cm)
Bahan-bahan (loyang 18cm)
3 biji telur (size M)
90g gula
80g tepung gandum - ayak
30g butter - cairkan
1sb susu segar....
Syrup (hana tak buat)...ida pon tak buat cheq sue pun tak buat
30g gula
60ml air panas
>>> satukan bahan hingga gula larut
Cream/Filling
Cream/Filling
400ml whipping cream (non
diary whipping cream) @ fresh
cream
30g gula ( atau secukup rasa k )
300g strawberry - separuh potong dan separuh hiasan
Cara-cara
Panaskan oven
suhu 170.
Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul
hingga kembang putih dan gebu...ida pukul 5 minit
Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati.
Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati.
Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan
(guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan
cantik dan tak kering. Bakar selama 30min ( kalau buat double, kena lebihkan
masa bakar....lebih kurang 45 minit ). Sejukkan dan tanggalkan baking sheet
tadi.
Untuk membuat filling
Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan
over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu
tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas.
Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan
atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. (hana tak buat step
ni)...ida pun tak buat. Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah
dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan
ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai
sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
Sejukkan baru potong.
Salam cheq sue,
ReplyDeleteMemang gebu nampak kek tu.
Salam cikguuu!!! selamat petang cikguuu!! ehehe.. ni ank murid nakal nak kek sepotong, eeeeee..suke lah tekstur kek mcm tuuu, mesti sedap kan kak ;-)
ReplyDelete