Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Projek terbengkalai ni... ^^. Dah lama jugak buat, dok terperap dalam draft tak menyempat nak publish. Dengan terhasilnya badak berendam pulut hitam, maka habislah sudah stok tepung berkenaan yang dah agak lama jugak dalam simpanan saya. Separuh dibuat pau, separuh lagi dibuat badak berendam. ^^
Saya memang suka kuih badak berendam. Kalau biasa kita gunakan tepung pulut, penggunaan tepung pulut hitam tak kurang hebat. Cuma ianya tak la selembut tepung pulut, agak kenyal sedikit. Boleh la cuba kalau nak rasa sedikit kelainan citarasa.
Yang saya buat ni biasa2 je... tang kuahnya tu saya ejas ikut suka hati, kali ni tak la pekat sangat santannya, memang lebih air sikit... Cuma saya pelik, bila simpan dalam peti ais, adunan kuih tu jadi macam mentah pulak, rasanya memang dah rebus agak lama. Kenapa ya.... Mmmmmm... Kalau ada yang nak cuba tu silalah... Macam 'jem' pulak weekend2 gini bila buat update....
BADAK BERENDAM PULUT HITAM
Sumber : Ika
Resepi Asal : AlongRozz
Bahan-bahan :
Bahan-bahan :
3 / 4 cawan Tepung Pulut Hitam*
1 cawan Tepung Pulut*
Air + Garam secukupnyer*
Cara-cara :
Satukan semua bhn bertanda * dan masukkan air sedikit
demi sedikit uli sehingga menjadi doh yg sempurna.
Kemudian balutkan dengan inti kacang merah. Seeloknya
saiz sedang supaya masak sekata dan cepat
Masukkan ke dalam air mendidih beberapa minit sehingga
adunan mula timbul. Seeloknya biar lama sikit bagi memastikan adunan masak
hingga ke tengah
Sementara menunggu adunan tu masak bolehla sediakan
kuahnya
Untuk kuahnya :
1 kotak santan kara + 2 kotak santan air + Gula + sedikit garam + halba
Pekatkan dengan bancuhan tepung beras dan air
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya.
~ Wassalam ~
Assalamualaikum sdp tu...mkn sejuk atau suam2....
ReplyDelete