Friday, May 17, 2013

Cream Puff [II]

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Salam Jumaat. Quick entry sebelum bertolak balik kampung. Cuaca mendung, nyaman, sesuai sangat untuk menyantap cream puff. Tapi tak boleh la ya, sebab semua dah habis.

Lama jugak mengidam nak makan cream puff. Selalu kalau buat saya guna je resepi Kak Yani (MyR) tetapi kali ni saya gunakan pula resepi Barbara Bakers yang diambil dari blog Kak Ita. Memula tu plan nak buat swan cream puff tapi daripada banyak2 leher swan yang saya buat tu semuanya tak menjadi. At the end bentuk koman ni la yang jadik ^^


Dengan menggunakan resepi ni, alhamdulillah menjadi cream puff nya, cuma agak terlebih lembut kerana saya tersilap memasukkan lebih telur. Sepatutnya guna 4 biji aje tapi saya ni entah resepi mana yang ditengoknya, termasuklah 5 bijidalam adunan. Aiseyhmann.. nasib baiklah bentuknya tak penyek macam biskut meri.


Untuk intinya pula saya gunakan filling kastard resepi Yanie. Oleh sebab adunan ni agak banyak, satu adunan inti tu tak mencukupi sehingga ada yang terpaksa di makan begitu sahaja. Tak apalah, next time boleh buat lagi. TQ pada yang mengongsikan resepi ni.

CREAM PUFF SWANS
Resepi :
Barbara Bakers
Sumber : Kak Ita
 
Choux Pastry
1/2 cup (1 stick) unsalted butter
1 cup water
1/4 teaspoon salt
1 1/2 teaspoons sugar
1 cup all-purpose flour
4 large eggs

Pastry Cream
3/4 cup granulated sugar
1/3 cup flour
1/4 teaspoon salt
2 cups milk
3 egg yolks, beaten
2 tablespoons butter
1 1/2 teaspoons vanilla bean paste or vanilla extract
1/2 cup whipping cream

Pastry:
Preheat the oven to 425ยบ. Line a sheet pan with parchment paper.
In a large saucepan, bring butter, water, salt and sugar to a boil over medium-high heat. Remove pan from the heat and add the flour all at once. Stir quickly until all the flour is incorporated, about a minute. Return to the heat and cook, stirring constantly, for another minute or two.
Transfer the dough to the bowl of an electric mixer. Beat at medium speed for 1 minute to cool the dough down a little.

Add the eggs one at a time, beating well after each addition; beat until the dough loses its “slimy” look, and each egg is incorporated. (You may only need 3 eggs, depending on your climate.) The dough should be thick, but should fall slowly and steadily from the beaters when you lift them out of the bowl.

Using a pastry bag fitted with a 1/2″ tip, pipe out 12 swan heads. (You’re aiming for something between a numeral 2 and a question mark, with a little beak if you’re skilled and/or lucky.)
Remove the tip from the bag and pipe out 12 swan bodies. These will be about 3” long, and about 2” wide. One end should be a bit narrower than the other.
Use your fingers to smooth out any bumps of points of dough that remain on the surface. Bake 15 minutes, then reduce the heat to 375ยบ and bake until puffed up and light golden brown, about 25 minutes more. Try not to open the oven door too often during the baking.
Let cool on the baking sheet.

Pastry Cream:
In a medium saucepan combine the sugar, flour and salt. Gradually whisk in milk. Cook over medium heat, stirring constantly, until mixture starts to boil. Cook for 2 minutes until thickened.
Remove from stove. Slowly whisk 1/4 cup of the hot mixture into the beaten egg yolks, and immediately add egg yolk mixture to the hot mixture in the saucepan. Cook for 2 more minutes, stirring constantly. Remove from heat and add butter and vanilla. Transfer pudding mixture to a medium bowl. Cover with plastic; refrigerate until well chilled, about 1 hour or overnight.
When pudding is chilled, whip cream to form soft peaks and gently fold in to pudding. Keep covered and chilled until ready to use.

Assemble Swans:
Take a swan body and use a very sharp knife to cut off the top 1/3rd to 1/2. Cut the removed top down the center to make two wings.
Dollop or pipe pastry cream into the body, insert head, and then add wings. Sprinkle with powdered sugar if desired.

********** (^__^) ********** 
 Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~

1 comment:

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]