Thursday, October 31, 2013

Red Velvet White Choc Chips Cookies

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Saya sebenarnya plan nak buat cookies ni semasa Aidilfitri lalu. Tapi memandangkan biskut yang dibuat dah ada dalam 10 jenis saya kiv dulu. Lepas pada tu, dari sehari ke sehari nampaknya asyik kiv je memanjang. Sampaikan white choc chip yang sayang beli tu dah hampir nak cair sebab dibiar lama sangat. Jadi pada satu hujung minggu yang saya pun dah lupa bila, saya godeklah satu adunan resepi ni.


Nak membuat biskut ni tak la sesusah mana. Cuma nak memulakannya tu yang tak berapa rajin. Bila dah buat, dah bakar, sekejap sahaja boleh habis. Kira-kira biskut ni sepupu sepapat famos amous la jugak. Dengan kandungan kekacang di dalamnya memang layan habis sampai tak sedar dah habis berkeping-keping. Untuk resepi ni saya hanya masukkan kepingan badam sahaja.

Rasa? Tak perlu saya nak teranglan lagi. Memang sedap. Tambah2 jika dihasilkan sendiri. Bukan kata nak memuji, tetapi masakan apapun jika kita yang buat sendiri memang tak ada yang kita nak komplen kan? Begitu juga kata kawan saya, sedap katanya. Cuma agak pelik jugaklah, yang saya buat ni agaknya terlebih tepung sebab bebola biskutnya tak meleper, terpaksalah saya penyekkan sedikit dengan garfu.

Jadi saya copy dan alih bahasa semula resepi yang dikongsikan untuk rujukan akan datang.


RED VELVET COOKIES CHOCOLATE CHIP
Sumber Resipi : Sajian Istimewa Shahriah Abdullah ( halaman 140)
Sumber : Phong Hong Bakes

Bahan-bahan : 
200g mentega
100g gula perang  
50g gula kastor tak masukkan
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
250g tepung
1 sudu besar susu tepung
20g serbuk koko
Garam secukup rasa
200g cip coklat saya guna white choc chips
200g almond flakes  
100g kismis  tak masukkan
1 sudu teh pewarna makanan merah
Saya tambah 1 sk perisa buttermilk

Cara membuatnya :
1. Ayak tepung , susu tepung dan serbuk koko. Gaul rata dan ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan gebu.
3. Tambah pewarna merah, cip coklat , kismis dan badam. Campur sekata.
4. Tambah bahan-bahan yang diayak dan kacau sehingga campuran membentuk doh.
5. Sudu adunan ke dulang pembakar yang alas dengan kertas pembakar saya lenser dengan marjerin je
6. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 170C selama 15-20 minit

3 comments:

  1. salam cheqsue
    menarik biskut RV ni sbb byk filling. confirm klu bt sekejap je ghaib….nak try la bila rajin

    ReplyDelete
  2. Tentu sedap RV cheq shue ni... byk isi dlmnya ;)

    ReplyDelete
  3. salam Cheqna..sedapnyaaaaa..!!!meh,sebalang :)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]