Monday, October 27, 2014

Sup Tulang Ala Kelantan

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Sup tulang, menu tradisi dari Kelantan. Saya buat ni masa balik cuti Deepavali. Tulang lebihan Aidiladha yang dok lepak dalam frozen, bila ada ramai balik baru boleh buat, baru cepat sikit habisnya. Saya rebus tulang ni guna dapur kayu, hampir sejam jugak baru empuk dan lembut. Baru senang nak makan.

Selalunya jugak kalau buat sup tulang, saya hanya masukkan bunjut sup, bawang dan halia tapi kali ni saja google resepi sebab nak buat sup yang serupa seperti makan di kedai.


Dan kejadiannya?




Memang sedap sengoti super duper mavellous. Saya kata gitu bukan nak memuji diri sendiri, tapi memuji orang yang letak resepi ori sup tulang Kelantan ni. Yang dibuat ni memang sebiji macam kat kedai punya, cuma tak berapa pedas sebab ada budak2 makan. Rupa2nya yang nak menjadikan sup tu sedap adalah penggunaan bawang dan halia yang dikisar terlebih dahulu, kemudian ditumis dengan rempah sup sebelum dimasukkan ke dalam tulang yang telah di rebus. Mmmmmm kenapa sebelum ni saya tak terfikir. Konon nak buat ala2 senang, main tumbuk je bahan2... patutlah tak berapa kick!

Dengan ditabur daun sup dan daun bawang, pastu diperah sedikit air limau nipis, kalau nak pedas boleh bubuh lada kampung hiris... perghhhh tetiba je teringat balik, rasa2 macam nak hirup je semangkuk sup panas tu. He he he... Korang kalau ada lebih2 tulang atau daging tu boleh la buat jugak, try camana rasanya.

Btw, trimas pada yang sudi kongsikan resepi. Saya dah copy di bawah untuk rujukan akan datang...


RESEPI SUP GEAR-BOX/SUP TULANG (CARA KE 2)
Tulang gear-box/tulang rusuk lembu
Bawang merah besar 1 labu  **
Bawang puteh 5 ulas **
Halia muda 3 inci **
Rempah 4 sekawan: buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis
Rempah sup adabi 1 paket
Garam secukup rasa
Bawang goreng
Cili api(jika suka)
Daun sup
Perahan asam limau nipis

Cara membuatnya:
Rebus tulang sehingga empuk (saya rebus menggunakan rice-cooker selama 1 setengah jam, alhamdulillah sempurna empuknya)
Blend bahan2 bertanda ** lalu ditumis, diikuti pula dengan rempah 4 sekawan.
Bila dah masak cantik, masukkan pula rempah sup adabi...kaup balikkan biar sebati dengan bahan tumisan tadi.  Masak lagi biar agak garing (mesti selalu dikacau2 supaya masaknya serata dan tidak hangit)
Bila dah agak2 garing, bolehlah dituangkan tumisan  ke dalam periuk rebusan tulang.
Biarkan mesra kesemuanya, perasakan dengan garam secukup rasa.
Semasa menghidang bolehlah ditaburkan bawang goreng, hirisan cili api,daun sup dan perahan air asam limau nipis.
Sedap dihidangkan panas2.... 


 "Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

7 comments:

  1. Fulamak..mesti sedap ni kan cheq sue..alahai,rasa terliur pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap ni BB... rugi kalau tak cuba

      Delete
  2. Giloooosss saya dibuatnya kalau jumpa sup tulang ni Cheq Sue weeiiii!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan gilooooosss sangat Kak Amie... susah nak ngubatnya nanti. Aritu ada jugak tengok sup tudang gaya Kak Amie, nanti nak cuba la

      Delete
  3. ALAMAK..TEWAS
    TERINGAT SUP DAGING AYAH BUAT, HUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhhh... kalau hasil tangan ayah mesti yang terbaikk kan Irfa...

      Delete
  4. Nak tanya...bahan tumis masuk selepas daging empuk ke...masukkan terus

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]