Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Hai semua, apa khabar? Hari ni beronline dari KL. Sampai malam tadi kerana menghantar kakak saya sekeluarga dek kerana keretanya eksiden juga 2 3 hari sebelum. Tengah dok berdebar camana nak balik. Ini kali pertama nak memandu sendiri. Tengok ke jalan yang berselirat dan trafik yang sentiasa penuh aishhhh jenuh jugak. Apapun... nanti baru fikir.
Entry kali ni tampil dengan satu side dish masakan Korea. Dah lama dok terperap dalam draft... curi masa sikit nk update. Kalau tempat kita macam telur kukus seri rampai la....
Bila tengok koleksi resepi Korea saya, rasa pula nak cuba steam egg ni sebab ianya sangat mudah. Lagipun ianya boleh dimakan begitu sahaja. Saya makan dengan nasi panas dan kicap cair.
Entry kali ni tampil dengan satu side dish masakan Korea. Dah lama dok terperap dalam draft... curi masa sikit nk update. Kalau tempat kita macam telur kukus seri rampai la....
Bila tengok koleksi resepi Korea saya, rasa pula nak cuba steam egg ni sebab ianya sangat mudah. Lagipun ianya boleh dimakan begitu sahaja. Saya makan dengan nasi panas dan kicap cair.
Simple saja kan? Kalaulah kita makan benda macam ni hari-hari, alamatnya mesti cantik jelita macam artis Korea juga. Tapi rasanya tak mampu la nak telan...sesekali boleh la..
Kot ada yang nak cuba saya copy resepi di bawah ni..
Kot ada yang nak cuba saya copy resepi di bawah ni..
STEAMED EGG RECIPE (GAERAN
JIM)
Ingredients:
4 eggs
3/4 cup water
2 tsp salt
1 scallion, chopped
Preparation:
In a heat safe bowl (porcelain or stoneware work
best), whisk eggs, water, salt, and scallions together until fully combined.
If using microwave, cover the bowl with a plate
and cook for 4 minutes.
If steaming on stove, steam bowl in steamer for
10 minutes over medium-high meat. You can also just put the bowl in a large pot
with a few inches of water at the bottom (15 minutes over low-medium heat).
Macam sedap jer... macam nak cuba jer... simple betul resepinya ;)
ReplyDeletesalam singgah. gambar dia cantik sangat. rasa macam tak sanggup ja nak makan kalau camtu keadaanya. hehehehe
ReplyDeletesalam cheq sue, dah lama mala tak buat ni. anak suka sangat. yg mala buat guna sos ikan.
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2011/07/steamed-eggs.html