Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Ayam masak halia, menu yang ringkas dan berkhasiat. Saya buat ni ketika perut rasa tak sedap, macam kembung, ada banyak angin konon2 dengan makan halia dapatla melegakan ketegangan perut. Hi hi hi... Rasa2 saya inilah pertama kali benda yang saya masak gunakan sangat banyak halia, kira2 sebesar ibu kaki untuk 2 ketul paha ayam saiz kecil, tambah pulak dengan lada hitam, memang berasap dalam perut dibuatnya. Dengan azam kononnya tahun ni nak makan benda2 pedas sikit dari biasa, memang masakan ni agak menyeksakan bagi saya, walaupun pada akhirnya saya berjaya menghabiskannya semua.
Selain sedap di makan bersama nasi panas2, masakan ni jugak sedap kalau digandingkan dengan bubur atau nasi lembik, walaupun saya tak buat...tapi saya rasa camtu lah...
Korang nanti agak2 xde idea boleh la cuba masak camni jugak tau.. Dijamin sedap...
AYAM MASAK HALIA
Resepi : Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor
ayam (kurang lebih 600 gm) potong ikut suka
1 batang
leek. kerat pendek dan rendam
2 inci
halia, mayang halus
3 ulas
bawang putih, hiris halus
1 biji cili
merah, hiris serong
1 biji cili
hijau, hiris serong
1 biji bawan
besar, hiris bulat dan leraikan
2 camca
besar sos tiram
2 camca
besar kicap cair
2 cawan air
Hirisan daun
bawang, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam dicuci
bersih dan toskan. Gaul ayam tadi bersama kicap cair dan halia yang dimayang
halus hingga rata. Perap ayam tadi 1 jam (simpan dalam peti sejuk)..
Panaskan
minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan ayam yang
diperap, kacau dan masak hingga ayam air ayam kering. Tuang sos tiram dan gaul
rata. Masukkan air, kacau dan biar mendidih.
Masak dengan
api kecil hingga ayam empuk. Masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau dan
leek (toskan). Kacau dan masak hingga pekat sedikit. Rasa dan jika kurang masin
anda boleh tambah garam atau kicap cair. Masak sejekap dan boleh matikan api.
Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan..
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
sedapnya lauk ni cheq sue..ada idea untuk masak anak2
ReplyDeleteKalau nak buat untuk anak2 boleh kurangkan sikit halianya tu... kot2 budak2 x suka pulak nanti
Deletewah senang ni masuk sayur kacang panjang dah siap satu lauk je makan dgn nasi panas2 hehe
ReplyDeleteSesuai jugak kalau nak tambah sayur2 yang lain. Ibarat kata tuan punya resepi.... kita yang buat dia!
DeleteMenariknye.. terus rase lapar
ReplyDelete*Psssttt... kiriman cheqsue dah sampai ... tq so much :)
He he he... kalau lapar jamu mata ajelah Azra...
Delete** Alhamdulillah dah terima...
tak pernah buat pulak ayam masak halia ni :D
ReplyDeleteNanti kalau ada masa boleh la cuba, In Sha Allah sedap
Deletesedapnya..nampak macam ala2 kat restoran..menggoda sungguh..heheh..
ReplyDeletePada saya memang sedap jadinya Wana...
Deletesedapnyerr...
ReplyDeleteNanti Adda cuba lah ya...baru tahu sedap sungguh ke tidak
Delete