Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Saya tak ingat dah berapa kali dok bukak tutup draf ni. Asal nak tulis je beku... asal nak tulis je tak ada idea. Kali ni memang saya nak sudahkan jugak sebelum proceed pada draf yang lain... nampak tak ada lagi kat dalam draf yang belum setel. Hurmmmmm...
Cucur kentang ni memang jadi fenomena bermula hujung tahun lepas. Tinggal saya saja yang lambat nak buat. Sebenarnya zaman dok uni dulu memang selalu buat cucur camni, cuma kentang tu dipotong dadu, kecik2... pastu campur dengan ikan bilis. Cucur kentang tahun 2014 - 2015 ni di upgradekan sikitlah...
Saya buat ni tak banyak, hanya guna kentang sebiji aje, itu pun jadi banyak jugak bila dah masuk bahan2 yang lain.
Jadik tak jadi, saya memang suka dengan cucur kentang cenggini. Kalau kata tak nak makan nasi makan yang ni pun dah cukup karbohidratnya. Nanti cubalah ya. Pelbagai versi resepi ada di Google. He he he...
Potato Fritters @ CUCUR KENTANG
By: AlongRoz@HomeKreation
Original Source: Ummi@HomeSweetHome
Sumber : QH
Original Source: Ummi@HomeSweetHome
Sumber : QH
* Resepi olahan semula oleh HomeKreation & juga inspirasi dari kawan2 yg
sudah mencuba
Boleh google untuk melihat hasil dari kawan2 blog
Hidangan : 3 orang
BAHAN2:
3 biji ubi kentang (sagat kasar)
1 batang lobak merah (sagat kasar) saya tak masukkan
4 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar tepung gandum
1 biji telur (pukul sedikit dengan garfu)
Sedikit daun kucai (QH letak daun ketumbar)
1 biji cili merah (hiris) saya masukkan cili padi cincang
1 biji bawang besar (hiris)
Boleh google untuk melihat hasil dari kawan2 blog
Hidangan : 3 orang
BAHAN2:
3 biji ubi kentang (sagat kasar)
1 batang lobak merah (sagat kasar) saya tak masukkan
4 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar tepung gandum
1 biji telur (pukul sedikit dengan garfu)
Sedikit daun kucai (QH letak daun ketumbar)
1 biji cili merah (hiris) saya masukkan cili padi cincang
1 biji bawang besar (hiris)
10 ekor udang (QH
tambah) saya ganti dengan ikan bilis
Secubit garam
Secubit garam
Lada Hitam serbuk (QH tak letak) tak letak jugak
CARA2:
1. Gaul kesemua bahan2 sehingga rata.
2. Panaskan minyak yang agak banyak seperti menggoreng cucur.
3. Sudukan adunan ke dalam minyak & balik2kan sehingga garing.
4. Toskan minyak & hidangkan panas2 dengan sos cili.
CARA2:
1. Gaul kesemua bahan2 sehingga rata.
2. Panaskan minyak yang agak banyak seperti menggoreng cucur.
3. Sudukan adunan ke dalam minyak & balik2kan sehingga garing.
4. Toskan minyak & hidangkan panas2 dengan sos cili.
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
memang top ni hujung tahun yang lepas..wana pun x ketinggalan mencuba..memang sedap..ranggup di luar dan lembut di dalam..
ReplyDeleteTop tahun lepas tapi baru tahun ni cuba...tertinggal sokmo Cheq Sue ni Wana
Deletesaya buat dh hari tu xmnjadi plak
ReplyDeleteBoleh cuba lagi ZF... In Sha Allah akan menjadi nanti
DeleteSedap ni kalo buat sarapan ye Cheq Sue.... mengenyangkan!
ReplyDeleteNak dijadikan makan malam pun buleh Kak Amie.... T_T
DeleteSalam cheq sue.. tun teringin nk buat, tp kan.. malasnyer nk guna api perlahan pastu tunggu kentang dia masak. nk goreng mcm cucur biasa nnti keras pulak kentang.. last2 tun rebus kentang tu, masuk dlm cekodok biasa. kih kih.. kita yg nk makan kan, mmg ada aku kesah?? hahaha
ReplyDeleteKita yang buat dia Tun... tak kisah la macam mana yang penting boleh di makan...
Delete