KERABU
PERIA DAN UDANG
Recipe : Mieza @ WAWMC
1 biji peria yang sederhana besar - potong, buang tengah dan hiris halus. Rendam dalam air garam selama 1/2 jam cheq sue guna sebiji peria katak, hiris halus
300 gm udang - kupas kulit cheq sue guna dalam 8 ekor, belah 2
1/2 cawan dantan pekat x guna
2 sb kerisik cheq sue guna kelapa parut kulit hidup
1 biji limau nipis - ambil jusnya xde stok
garam dan gula
Bahan hiris:
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
4-5 biji cili padi
1 kuntum bunga kantan
6-7 tangkai daun kesum
3 tangkai daun ketumbar
1 biji buah tomato - dadu cheq sue guna tomato hijau, hiris nipis
Bahan tumbuk halus:
3 biji bawang merah
3 biji cili padi
1 inci belacan
2-3 sb udang kering cheq sue ganti dengan ikan bilis
Recipe : Mieza @ WAWMC
1 biji peria yang sederhana besar - potong, buang tengah dan hiris halus. Rendam dalam air garam selama 1/2 jam cheq sue guna sebiji peria katak, hiris halus
300 gm udang - kupas kulit cheq sue guna dalam 8 ekor, belah 2
1/2 cawan dantan pekat x guna
2 sb kerisik cheq sue guna kelapa parut kulit hidup
1 biji limau nipis - ambil jusnya xde stok
garam dan gula
Bahan hiris:
1 biji bawang besar
4-5 biji cili padi
1 kuntum bunga kantan
3 tangkai daun ketumbar
1 biji buah tomato - dadu cheq sue guna tomato hijau, hiris nipis
Bahan tumbuk halus:
3 biji bawang merah
3 biji cili padi
1 inci belacan
2-3 sb udang kering cheq sue ganti dengan ikan bilis
Cara-cara:
1. Toskan buah peria dan celur dalam air mendidih selama 2 minit. Angkat dan toskan airnya. cheq sue celur peria terus bersama udamg dalam air panas mendidih + garam
2. Udang yang telah dikupas kulit dibersihkan dan dicelur hingga masak. Angkat dan toskan airnya.
3. Masukkan peria, udang, bahan hiris,bahan tumbuk dan semua bahan lain ke dalam mangkuk dan digaul rata. Rasakan masam, masin dan manisnya.
4. Hidangkan dalam mangkuk yang sesuai.
5, Jika suka boleh dicampur dengan sayuran lain seperti tauge, daun selom dan sebagainya..udang juga boleh diganti dengan makanan laut yang lain seperti kerang.
hmmm nmpk sedap...kalau QH udang tu yg hilang dlu...
ReplyDeletePeria buat masak lemak dengan udang pun sedap juga. :)
ReplyDeleteSedapnyaa..suka sgt peria..dh jd kerabu mcm ni lg kita suka :-)
ReplyDeleteCheq sue..TQ sudi cuba resepi ni..mieza mmg suka peria sebab pahit2 sedap..peria katak pun mieza suka..selalu peria katak mieza buat sambal :)
ReplyDeleteKat Sabah ni tak nmpk peria katak, kalau tnya pun penjual tak kenal kot. Bagus peria katak ni, ubat sakit apa tah adik akk bgtau dulu. Tapi.....kt kelantan yg bnyk.
ReplyDeletebagus2.. baik utk kesihatan. tun smp skrg x pandai makan peria. hihi
ReplyDeleteBertambah selera makan kalau ada kerabu macam ni..suke la..
ReplyDeletewahhh aritu kt dapur mieza..arinie kt sini yer..nak udang tu dulu la..:)sedapnyaaa:)
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue...
ReplyDeleteAkak pun suka sgt makan peria.. Tp akak x perna lg makan kerabu peria.. Nampak sedap...
Cheqsu! sedapnyer kerabuuuu :)laparr
ReplyDelete