ROTI MARBLE
COKLAT
Resepi :
Onigiri @ MyR
Bahan-bahan
200g tepung roti
50g tepung gandum
1 sb majerin @ butter
140 ml susu segar (cheq sue guna 1 telur + air suam = 140ml)
1 sk yis
2 sb gula
½ sk garam
1 sk bread improver
1 sb serbuk koko bancuh dengan
sedikit air
Cara-cara
Masukkan semua bahan kecuali serbuk koko, uli sehingga tidak lekat di tangan.
Perap selama 40 minit, kemudian tumbuk2 keluarkan anginnya
Bahagi doh pada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko. Kalau terlebih boleh tambah tepung.
Satukan doh yang baki tadi dan terap
memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
Tutupkan keseluruhan adunan tadi
Potong tiga adunan dan anyam bentuk
tocang.
Letak dlm sandwish loaf.
Biarkan naik dua kali ganda dan bakar
pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
Siap dibakar dan sejukkan atas redai.
Selamat mencuba.
hihi... jadi roti belang2 dh tu kak sue.. xkisah, asal sedap kan..
ReplyDeletehaa.. jgn malas2! nnti cikgu yg kene rotan, bkn anak murid. hihi.
cantek la cheq sue..sukee..
ReplyDeleteSalam Cheq Sue...
ReplyDeletealah blh lah tue..cantik jgk susunan warna coklat n putih...
nmpk gebu jer...
cantikknya roti...
ReplyDeletegebuuuuuuuuuuuu........
cheq sue mmg rajin buat roti! mieza je yg tk pandai hahaha..tak per mieza makan roti kat umah cheq sue je hik hik
ReplyDeletecheq sue...sedapnya kejadian roti tu...amik resepi dulu ya..nanti dah buat, umi bagi tau....
ReplyDeletesalam kak sue
ReplyDeletesesungguhnya mmg gebu..belang2 tue cantik la..dah mcm kt kedai:)
bak mai sekeping pun jadila...he3
ReplyDelete