Thursday, May 10, 2012

Puding Mangga Lemak Manis



 
 
Kebelakangan ni, cheq sue memang tak berkesempatan nak BW mahupun meninggalkan komen di n3 teman-teman. Masa begitu cemburu. Di sekolah memang tak sempat nak bukak, kalau bukak pun sekadar baca aje. Ye lah, segan jugak nak hadap blog lama2 kat sekolah kan. Dah kebanyakan n3 dibuat secara autopost, jarang sangat nak dapat online lama-lama. Pada kawan2 yang x jemu bertandang, tak segan2 meninggalkan komen cheq sue ucapkan terima kasih banyak-banyak, terharu sangat dengan sokongan korang semua.
 
Pagi ni cheq sue nak kongsikan satu resepi yang dibuat petang semalam. Tengok la gambar tu, blur semacam, memang tak puas hati sungguh. Nak buat camana, gitulah kalau ambil gambar malam2, dalam rumah pulak tu. Mmmmm sabar ajelah.
 
Kebetulan minggu lepas nampak Kak Zila post puding ni kat blognya, cantik sungguh susunan hirisan mangga menjadi bunga ros, tak mampu cheq sue nak buat sepertinya, sekadar meletakkan hirisan mangga aje di dalamnya.
 




 
 Puding mangga ni memang sesuai sangatlah dijamu time panas2...memang laju aje kat tekak. Kalau xde ketul2 mangga kat dalam tu memang xyah gigit pun, nenek yang xde gigi pun leh makan ni... ^^
Cheq sue kalau bab puding yang lembik2 lembut ni agak kurang jugak tapi sebekas SM dekat bawah ni dah selamat cheq sue makan...

Pada sape yang belum terbuat tu sila2 la skodeng resepi ya, kalau xde mangga leh jugak tukar dengan buah2 yang lain. Sesuai di makan seisi keluarga. TQ penyumbang resepi... Wassalam...





 
PUDING MANGGA LEMAK MANIS
Resepi : Che Mat @ DTS
 
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan
Daun pudina untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan...

9 comments:

  1. sejuknya tekak klu dpt telan ni...adda suka sgt apa2 jer la yg berasaskan mangga ni...nyum nyummm

    ReplyDelete
  2. Akak baru beli mangga tepat tikanya maka akak kena cuba

    ReplyDelete
  3. salam kenal Cheq Sue...wah sedapnye tgk puding tu...sejuk aje tekak ni kalau dpt makan sekali...hehehe...jom singgah

    ReplyDelete
  4. salam kak sue.. sana sini sibuk tunjuk mangga.. stress je tun nengok. tun round supermarket xde pulak jual mangga, gi pasar pun xde. haish, bintulu ni musim buah lain d org.

    ReplyDelete
  5. Salam Sue.puding mangga...nyamannya kalau mkn yg sejuk...sedap2...kena tunggu musim mangga baru dpt mkn...

    ReplyDelete
  6. sedapnya..nampak lembut jew..:)

    ReplyDelete
  7. makan seorang2 jea td..tak dan kongsi dgn kak rini...dia kejar masa bt nasi kerabu.....

    ReplyDelete
  8. Wah! Sedaapnya tgk puding mangga tu cheq sue... Nie kalu makan yg sejuk2 nie... Alahai! Sedaaapnyaaaa....

    ReplyDelete
  9. Wah! Sedaapnya tgk puding mangga tu cheq sue... Nie kalu makan yg sejuk2 nie... Alahai! Sedaaapnyaaaa....

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]