CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
Recipe : Tammy
Source : Jessie@Hearty Bakes
Sumber : Tun Telani
Bahan-bahan :
1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c
1 bj telur
1 sk vanilla
3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel
1 1/2 c tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1/2 sk garam
1/4 cwn sebuk koko - tun guna 1 sk choc emulco
1 cwn chocolate chips
Cara2:
pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
ratakan
adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu
ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td.
springkle
coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga
adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
tunggu sejuk, baru potong petak2.
SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^
Menarik...akak masuk list nanti akak COBA
ReplyDeletekak sue... wahh.. mmg susah betul nk menahan godaan CBBS nih..
ReplyDeletekene naik penimbang 5-6kali utk menginsafkan diri.. huhu
Selamat pagi Kak Cheqsue...
ReplyDeletesedap gue tengok kek ni..celup kat teh o memang lagi sedap..
salam cheqsue, mala pernah buat dah ni. mmg sedap!
ReplyDeletenampak sangat sedap, nanti boleh cuba... terima kasih share resipi...
ReplyDeleteCBBS ni memang sedap kan cheq sue...saya pun pernah buat dulu mkn sampai tak sedar diri setgh loyang saya sorang jer abiskan..hehe
ReplyDeleteSalam Sue.resepi CBBS ni dah lama masuk senarai tp tak terbuat2... masalahnya pisang kat rumah mmg laju licin.kalau pisang byk tu yg lagi sedap....
ReplyDeletesedap..yana pun dh jatuh cinta dgn CBBS nii..klu ada pisang mst nk bt..
ReplyDelete