Monday, May 14, 2012

Chocolate Bottom Banana Square



 
 
Kali kedua buat kek yang memang sedap, memang tip top la kat Bintulu nun.. Cheq sue pun memang dah menjadi kesukaan dengan CBBS ni. Kebetulan ada stok pisang, siap frozen lagi terus cheq sue buat dua adunan. Cuna yang kali ni adunan agak kering sebab cheq sue kurangkan mentega (cheq sue guna marjerin, tu yang kurangkan takut too oily).

Jika dibandingkan dengan hasil pertama dulu, cheq sue lebih suka yang tu sebab terasa pisangnya dan lebih moist. Yang ni bukan tak sedap, tapi agaknya pisang terkurang, tambah itu ini tu yang tak berapa nak kena piawaian. Tapi kena tak kena pun laju aje masuk mulut. He he he...

Oleh sebab choc chips xde, cheq sue tabur aje coklat urai dan pumpkin seed kat atasnya. Makan masa panas2 tu memang sedap la sangat. Sampai tak rasa pun. Kalau sapa yang tak buat lagi, disarankan untuk cuba ya...memang tak menyesal punya.

TQ pada penyumbang resepi... Wassalam...



 
CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
Recipe : Tammy
Sumber : Tun Telani 

Bahan-bahan :
1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c 
1 bj telur
1 sk vanilla
3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel 
1 1/2 c tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1/2 sk garam
1/4 cwn sebuk koko  - tun guna 1 sk choc emulco
1 cwn chocolate chips

Cara2:
 pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td. 
springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
tunggu sejuk, baru potong petak2. 
SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^

Stylish Thankyou

8 comments:

  1. kak sue... wahh.. mmg susah betul nk menahan godaan CBBS nih..
    kene naik penimbang 5-6kali utk menginsafkan diri.. huhu

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi Kak Cheqsue...
    sedap gue tengok kek ni..celup kat teh o memang lagi sedap..

    ReplyDelete
  3. salam cheqsue, mala pernah buat dah ni. mmg sedap!

    ReplyDelete
  4. nampak sangat sedap, nanti boleh cuba... terima kasih share resipi...

    ReplyDelete
  5. CBBS ni memang sedap kan cheq sue...saya pun pernah buat dulu mkn sampai tak sedar diri setgh loyang saya sorang jer abiskan..hehe

    ReplyDelete
  6. Salam Sue.resepi CBBS ni dah lama masuk senarai tp tak terbuat2... masalahnya pisang kat rumah mmg laju licin.kalau pisang byk tu yg lagi sedap....

    ReplyDelete
  7. sedap..yana pun dh jatuh cinta dgn CBBS nii..klu ada pisang mst nk bt..

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]