KHAO MOK
KAI @ NASI KOMOK @ NASI MINYAK THAI
Sumber : Aisya
Khuzaimah
Bahan-bahan utk nasi :-
4 cawan beras basmathi (rendam
dulu lebih kurang 1/2 jam)
2 sudu rempah 'khao mok'
For the Spice Mix-(REMPAH KOMOK)
Sumber : Kak Ayu S'pore
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder) - (Ayu terlupa letak ni!!)
Sumber : Kak Ayu S'pore
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder) - (Ayu terlupa letak ni!!)
1 tsp ground turmeric (serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander-(serbuk ketumbar)
1/2 tsp ground cumin-(serbuk jintan putih) (Ayu gunakan 1 sudu kecil)
1/2 tsp fennel-(serbuk jintan manis)-(Ayu tambah)
1/2 tsp cinnamon powder-(serbuk kayu manis)-(Ayu gunakan 1/4 sudu kecil aje)
1 tsp salt-(garam)
1 tbsp sugar- (gula)(Ayu gunakan perasa sedikit)
Bahan Tumis :
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia* (*tumbuk halus)
1/2 biji bawang holland ,potong
kecik2.*optional..saya suka sbb ada rasa manis2 pada masakan.
rempah 4 beradik (kayu manis,
bunga lawang,cengkih & buah pelaga)
lada hitam,sikit je..(tumbuk
halus)
Bahan Lain :
susu cair 1/2 cawan
kiub ayam *x letak pun takpe
daun ketumbar / akar ketumbar *ketuk2
sikit
garam
bawang goreng
minyak sapi..sikit je,campur dgn
minyak biasa.*Ana guna butter
daun bay 2 helai ( x de pun xpe)
bawang putih jeruk ( xde pun xpe).
* ulam/sayur -timun,salad &
tomato
Cara-cara :
Tumis rempah 4 sekawan,lepas tu masuk
bahan2 tumbuk tadi..
Tumis sampai wangi,masuk bawang besar
pulak.
Dah agak layu..masuk rempah 'kaw mok'
& lada hitam,daun bay..agak2 macam nak garing masukkan air & susu cair.
Sukatan air mengikut pada sukatan
beras,kalau 4 cawan boleh la letak 4 1/2 cawan air.
Lepas tu terus masukkan beras
& bahan2 lain ..garam,kiub & daun/akar ketumbar.
Dah masak tabur bawang goreng..
AYAM GORENG 'Khao Mok'
Ayam
Garam
sedikit rempah khao mok
Sedikit serbuk pati ayam
Perap semua bahan diatas bersama
ayam, Kemudian goreng sampai masak.
SAMBAL / SOS NASI KHAO MOK
6 biji Cili merah *
10 biji CILI PADI * (kalau suka
sambal hijau boleh guna cili hijau)
Daun Ketumbar *
2 ulas bawang putih*
1/2 inci Halia *optional
Cuka
Garam
Gula *lebihkan
Akar ketumbar *ketuk2 masuk time
masak kuah.
Cara-Cara :
Blender bahan bertanda (*).
Goreng gula buat macam gula hangus
karamel..
Bila gula dah cair masukkan sedikit
air dan kemudian bahan2 yang dikisar
masukkan garam dan cuka..biar
mendidih & masak sempurna.
Kalau tercair, boleh bancuh sedikit
tepung jagung untuk memekatkan kuah
Rasa sambal..biar ada rasa masam2
manis + pedas sikit2..baru kick!
**Sos/sambal ini juga sesuai untuk
pencicah keropok/kuih2..
sedappnya tengok nasi komok tu pepagi gini...
ReplyDeleteemtah bila mas nak buat..he3
masuk list dulu...
Salam kak sue! ahahahaha... kita dah kenyang mkn nasi ni kak :D mmg sedap walau simple sesangat :D kalau kat sini dia mkn dgn salad dia selain timun n daun salad, tapi tang dressing salad dia kita tak jumpa lagi resepinya atau kedai yg kita beli tu mmg spesel ada salad hihihi...
ReplyDeletemoning..tetiba nampak nasik komok..tomok..hehe...simple tp sedap kan..sesekali jela buat guna beras mahal2..kuikui..
ReplyDeletetun jenis yg x suka beras basmathi.. dpt guna beras siam wat nasi perasa2 ni.. alahai.. sedapnyer..
ReplyDeleteMemang nampak sedap nasi nie... bila la boleh memasaknya ye...kalau nak mintak sepingan boleh???
ReplyDeleteBelum pernah rasa dan belum pernah try...nama menarik ...akak masuk list dulu
ReplyDeletecheq sue..mieza baru berangan nak wat wiken ni sebab anak sedara kesayangan mieza nak datang umah..alih2 pagi ni nasi ni dari singapore tak singgah tg malim pun..tapi terus ke cameron highlands..sedap nyer chew sue!..tunggu kemunculan nyer di tg malim pula ye :)
ReplyDeleteNasi feveret yana dh smpai sini..suka bt nasi ni..sedap & simple jer tp dh lama xmsk..rempah punyer lah beli byk ms blk klate ari tu hehee..
ReplyDeleteHello Sue, first time I see this name, nasi komok.
ReplyDeleteBut it sure looks real nice with your ayam masak merah.
Ini da tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha ha.
Can see you ada black belt in cooking.
You have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.