PUDING
PELANGI
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10g serbuk agar2 (blh guna agar2 tali
jugak)
650ml air
180gm gula pasir (saya kurangkn
kuantiti gula - blh smpai 160g utk yg versi kurang manis lagi)
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya
(kalau nak warna2 lain pun boleh)
Cara-cara
Masak agar2, air dan gula hingga
mendidih dan ketepikan
Pukul telur sebentar menggunakan
whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini
rata, kemudian ditapis
Setelah ditapis, satukan adunan telur
dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan
mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then
pastu tutup api.
Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama
byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan
di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi
masing2 leh letak kuning dan merah.
Sengetkan loyang/pe2 bekas puding
sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi
(lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
Mula2 tuangkan satu senduk makan
adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler),
kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan
warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
nampak pun da sedap.. kalau makan lagi lah ni. hurmmm..nak sikit...
ReplyDeletetak jadi pelangi pun tak pe cheq sue, janji mkn sodap...saya suka puding ni:)
ReplyDeleteSuka puding pelangi ni tp nk buat males sbb husben xmkn sgt puding.. klu bt kita jer yg abiskan..xnmpk pelangi pun xpe cheq sue..janji sedap ditelan hihii ^_^
ReplyDeletesalam sis,
ReplyDeletesemalam x hujan...tu yg pelangi x dek...hehe...gurau jek...:)
Salam kenal Cheq Sue.
ReplyDeleteSedap nampak puding tu...kalau makan sejuk2 lagi sedapkan.