RED
VELVET CAKE
Source : joy of baking
Terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Sumber : Teratakimpian
Bahan-bahan
Bahan Kek
Source : joy of baking
Terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Sumber : Teratakimpian
Bahan-bahan
Bahan Kek
250g tepung
kek *
1/2 sk garam
*
15g @ 2 sudu
besar serbuk koko * (bahan * ayak)
113g @ 1/2
cawan butter
160g gula
kastor - resepi asal 300g
2 biji telur
gred A - hana gune 3 biji size M
1sk esen
vanila
240ml @ 1
cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
2sm liquid
merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
1 sk cuka
1 sk soda
bikarbonat
Cream Cheese Frosting
227g cream
cheese
227
mascarpone - hana ganti cream cheese
115g @ 1
cawan gula kastor
360ml @
11/2cawan whipping cream
hana tambah
susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut
Cara-cara
Cara
penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan
sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka
dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
Panaskan
oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
Dalam
mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang
1-2minit.
Masukkan
telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
Dalam cawan
buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak
berketul2.
Kurangkan
kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3
kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
Mangkuk
kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke
dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
Tuang ke
dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu
untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
Sejukkan di
atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
Sementera
menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan
mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen
dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut
suka.
Sejukkan di
dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
Potong dan
hidangkan.
bestnye! cheqsue mcm tau2 je org teringin sgt nk mkn rvc ni..
ReplyDeletered velved cake ni memang terbaikk...
ReplyDeletesedapppnya...
cedapppnya..nk mintk sepotong cehq su..maklumlah adda ni xpernah pun merasa kek nih..nk membaking pun xpandai-pandai lgi..uhuhhuuh
ReplyDeletefuhhhhh, terbaeekkk laa...ni pun hati Liza tgh semerah baldu nak rasa kek tu, dapat secuit pun jadi laa.....hihihihi
ReplyDeletewahhhh merah menyala gitu RVC cheq sue..rasanya pun tentuk menyala2 hahaha...mieza ada sorang aunty y tk makan makanan bewarna merah termasuk la tembikai sebab masa dia kecik2 dulu baginya yg merah itu ialah cili...hihihi
ReplyDeleteHmmm...sedapnye... bila laaa nak timbul kerajinan buat RVC ye
ReplyDeleteCheq Sue.... dah terjilat bibir dah ni... memang lazatnya tak terkata!
ReplyDeletewahhh!! nk 3 potong! agak2 dlm ramai2 org, tun je yg blm menerai rvc nih..
ReplyDelete