SUP AYAM
HADNYAI
Resepi Asal : PYHONDA
Sumber : Ika Bangkok & Q
Resepi Asal : PYHONDA
Sumber : Ika Bangkok & Q
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
Sebelah ayam
dipotong-potong
3 ulas Bawang putih dan
5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia ditumbuk lumat.
7 cm lengkuas dihiris
sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
5 batang serai ditumbuk
untuk pecahkan.
2 sudu besarKetumbar
ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga
lumat.
2 biji bunga lawang, 5
biji buah pelaga, 3 ketul kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
daun sup, daun bawang,
daun sadri dan batang sadri
Cheq sue bubuh asam keping nak tambah masam sikit sebab masam lengkuas tak rasa
Cara-cara
Tumiskan bawang putih,
merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah
pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau
yang semerbak harum dan mewangi
Masukkan ayam yang sudah
dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga
rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
Masukkan 5 cawan air dan
biarkan sehingga menggelegak.
Tambahkan garam secukup
rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
Hiriskan daun bawang,
sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk
dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya
Wah,sedapnya kalau dapat semangkuk sup ni..lain dari yg lain namanya..hirup kuah panas2..perghhh mantop..
ReplyDeleteHidangan sup begini memang unik, sebab jarang nampak resepi begini. Ramuan yang tersenarai sudah membayangkan aromanya yang menyelerakan!
ReplyDeletekak sue.. besor nmpk lengkuas tu.. hihi.. antara sup yg tun selalu buat.. letak cili padi lebih mmg sedap!
ReplyDeletewahh sue pun baru balik dari hadnyai ye...hehehhe...sedap tengok sup tu ..jernih je..:)
ReplyDeletemacam sedap...nak salin resepi boleh...
ReplyDeletesup impian yang belum terbuat lagi sampai skrg
ReplyDeletenmpk sedap sup ni. suka resepi ala thai. tambah2 sup ...
ReplyDeletenanti nak cuba masak
ReplyDeletesodapnya
ReplyDelete