ROTI DOH ASAS
Resepi : Kak Fida @ MyR
Bahan-bahan :
600 g tepung roti ( 5 cawan rata) 4 cwn tepung gandum + 3 cawan tepung roti
120 g gula halus (1/2 cawan rata)
1 sk rata garam
2 sb susu tepung (opt)
5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
1 biji telur
250 ml air1 cawan
60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
2 cawan puri labu
Cara-cara
Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
Canai
doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g
setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan
choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang
pembakar.
Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
Bila masak cheq sue sapu dengan majerin
Bila masak cheq sue sapu dengan majerin
salam kak sue, letak labu mmg kompom doh asas jd lembik.. hihi.. kene kurangkan ratio air tu. tun pun ada puri labu ni, blm pk lg nk buat apa.
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletewah rajinnya buat roti... akak nak ckit ada lg x nie...
Salam kak,
ReplyDelete2 3 hari nie...asik nmpk roti je...tp sy x ada feel lgi nak buat nie...kene cri feel dulu lah...
Salam Cheq Sue..yana dh lama xmeroti..tgk org lain bkn main rancak lg meroti..mcm2 roti dh keluar.. bila lah mood meroti nk dtg nii..dh lama BM bercuti hehee
ReplyDeletekite tak pernah try buat roti yang letak2 bahan2 lain (puri labu ke, keledek ke) semenjak pernah buat roti bun potato yang keras kejung. dah takut nak try buat lagi. rupenye mcm kak tun cakap, kene kurangkan ratio airnya.
ReplyDeletehai cheq sue.....
ReplyDelete