DURIAN
CREPE (5 TEPUNG)
Bahan2 kering ini perlu di ayak
15gm tpg hongkong
25 gm tpg jagung
13gm tpg ubi kentang
13gm tepung ubi kayu
8 gm tepung kastard
20 gm gula aicing
1/8 teh garam
15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
250gm air
1 sudu essen vanilla
6 biji telor gred A
pewarna kuning - kesemua bahan ini
disebatikan
INTI:
200ml fresh milk
100 ml fresh cream - Double boil bahan ini
hingga panas..masukkan
25gm tpg kastard,
50 gm gula castor,
2 biji kuning telur, dan
25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini
pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
200gm fresh cream---- yg dipkl hingga
bertanduk. lepas dah custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream bertanduk
.simpan lagi dlm peti ais.
Cara-cara
utk buat kulit masukkan kesmua bahan2 tepung
dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau
sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi
nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi
durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2
CIKSUE,
ReplyDeleteeee banyak gunakan telur tu ya..akak kalau buat crepe tu guna sebiji aje..tak berani guna banyak.mesti bau hanyir telur tukan.alhamdulilah crepe akak buat tak bau telur..
akak kalau tengok resipi buh banyak telur jadi phobia lak..tak tahan bau telur sebenarnya..
pas ni kalau sue buat lagi kurangkan aje telur nya..hihihihi mengarah pulak dah akak ne kan
salam cheq sue..akak guna 5 biji telur utk resepi nih...ok! tak bau telur sgt..tapi kalau nak guna 4 biji pun boleh gok...cuma lebihkan dia punya air..crepe masih menten montok!!hihi cuba lah!
ReplyDeletesinggah sini..salam maulidul rasul =)
ReplyDelete